<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hosszú évtizedeken keresztül a Holdújévet nagyon zárt körben ünnepelték a hazánkban élő kínaiak, akik egyébként is szeretnek maguk között lenni. Bár amióta felnőtt egy-két, már Magyarországon iskolába járó generáció, változott a helyzet. De még most is ritka a magyar-kínai párok barátsága vagy vegyes házasság. Ünnepeiket is többnyire saját maguk között ülik meg.

A Holdújév ünneplése pár éve már itthon is látványosság és üzlet. Először csak a magyarországi kínai közösség számára, ám 2023-ban már mindenkit invitálnak Kőbányára. Akik elmennek, sokszínű kavalkád részesei lehetnek a Monori Centerben, azaz bekapcsolódhatnak január 28-29-én a vásárba, a többnyire ingyenes kulturális, valamint gasztronómiai programokba.

Érdemes lesz a hétvégén ellátogatni a Monori Centerbe. Fotó:  Monori Center
Érdemes lesz a hétvégén ellátogatni a Monori Centerbe. Fotó: Monori Center

A Covid nemcsak Kínában, hanem az egész világon megbénította az életet. Ne lepődjünk meg azon, ha sok emberen most is maszk lesz – jóllehet, az itt dolgozó kínaiak közül az utóbbi években éppen a járvány miatt kevesen utazhattak vissza a hazájukba. Igaz, a Budapest-szerte megtalálható üzleteikben néhányan viselnek orvosi maszkot, főleg nem a fiatalok.

Három év kihagyás után tehát a magyarországi kínai közösség most ismét programkavalkáddal köszönti, hogy január 22-én éjszaka elbúcsúztak a Tigris évétől, és beléptek a Nyúléba. Ezek a holdújévi vásárok a kínai közösségek számára akkora jelentőséggel bírnak, mint a karácsonyi vásárok a nyugati kultúrákban. Régen a templomok környékén tartott kínai újévi vásárok eredetileg vallási összejöveteleknek számítottak – olvasható az egyik tájékoztató anyagban.

Opera, oroszlán- és sárkánytánc

Később folklór előadások és vásári hangulat társult hozzájuk, ezzel együtt pedig egyre népszerűbb eseménnyé váltak a társadalom szélesebb rétegei számára is. Ma a vásári hagyomány a nemzeti örökség részét képezi. 

Eme jeles alkalomra Kőbánya kínai negyede díszbe öltözik, és két napon át ingyenes kültéri- és beltéri programokkal, valamint tradicionális ételekkel ünnepelnek, bemutatva az ősi vallási-népi hagyományokat, kézműves kultúrákat, játékokat, orvoslási módszereket.

A Wan Hao Étterem előtti téren oroszlán- és sárkánytáncot, valamint kínai népviseletes felvonulást láthatunk majd. A fedett Kínai Kulturális Központban pedig kínai hangszeres és táncos fellépések majd a híres szecsuáni (maszkváltós) operaelőadás következik.

Az áldásfa beteljesíti a kívánságait

Aki akarja, felpróbálhatja a tradicionális kínai viseletet, a hanfut, részt vehet teaszertartáson, és felaggathatja kívánságait az áldásfára. Megtapasztalhatjuk – ingyenesen –, milyen a hagyományos kínai orvoslás szerinti kivizsgálás. Belepillanthatunk a kínai kalligráfia és festészet rejtelmeibe, a gyerekek pedig interaktív játékok részesei lehetnek.

Kína a legtöbb magyarnak elsősorban a kínai éttermeket jelenti, amelyek menülapját már kívülről fújjuk. Természetesen most is meg lehet kóstolni olyan tradicionális fogásokat, mint a jiaozi, a jianbing, a lamian vagy a tavaszi tekercs, és lesznek kifejezetten erre az alkalomra készült  ételek is, mint például a szezámos golyók, pekingi kacsatekercsek és arizssütemény. Főzőtanfolyamot is tartanak. 

Olaszországból, Vietnamból és Törökországból hozzák be az árut 

A Monori Center területe az 1990-es évek óta Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb nagykereskedelmi és logisztikai központjának számít. Több mint 300 nagykereskedelmi bemutatóterem és 70 ezer négyzetméternyi raktár ad itt helyet a nagykereskedőknek, akik közvetlenül Kínából, Vietnamból, Törökországból és Olaszországból importálják az áruk széles választékát. 

A központ népszerűségnek örvend mind a bel-, mind a külföldi viszonteladók körében. Az itteni üzletek 90 százalékát kínai kereskedők üzemeltetik, a környék egyben e közösség központjává is vált. Található itt a kínaiul beszélő ügyfélkör igényeit kiszolgáló szálloda, iskola, keresztény közösségi házak, hagyományos kínai orvoslást végző rendelő, kínai nyelvű újság-szerkesztőségek, karaoke-bárok, fodrászatok, masszázs-szalonok. A Monori Center területén számos autentikus kínai étterem és két ázsiai szupermarket működik.