4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hosszú évtizedeken keresztül a Holdújévet nagyon zárt körben ünnepelték a hazánkban élő kínaiak, akik egyébként is szeretnek maguk között lenni. Bár amióta felnőtt egy-két, már Magyarországon iskolába járó generáció, változott a helyzet. De még most is ritka a magyar-kínai párok barátsága vagy vegyes házasság. Ünnepeiket is többnyire saját maguk között ülik meg.

A Holdújév ünneplése pár éve már itthon is látványosság és üzlet. Először csak a magyarországi kínai közösség számára, ám 2023-ban már mindenkit invitálnak Kőbányára. Akik elmennek, sokszínű kavalkád részesei lehetnek a Monori Centerben, azaz bekapcsolódhatnak január 28-29-én a vásárba, a többnyire ingyenes kulturális, valamint gasztronómiai programokba.

Érdemes lesz a hétvégén ellátogatni a Monori Centerbe. Fotó:  Monori Center
Érdemes lesz a hétvégén ellátogatni a Monori Centerbe. Fotó: Monori Center

A Covid nemcsak Kínában, hanem az egész világon megbénította az életet. Ne lepődjünk meg azon, ha sok emberen most is maszk lesz – jóllehet, az itt dolgozó kínaiak közül az utóbbi években éppen a járvány miatt kevesen utazhattak vissza a hazájukba. Igaz, a Budapest-szerte megtalálható üzleteikben néhányan viselnek orvosi maszkot, főleg nem a fiatalok.

Három év kihagyás után tehát a magyarországi kínai közösség most ismét programkavalkáddal köszönti, hogy január 22-én éjszaka elbúcsúztak a Tigris évétől, és beléptek a Nyúléba. Ezek a holdújévi vásárok a kínai közösségek számára akkora jelentőséggel bírnak, mint a karácsonyi vásárok a nyugati kultúrákban. Régen a templomok környékén tartott kínai újévi vásárok eredetileg vallási összejöveteleknek számítottak – olvasható az egyik tájékoztató anyagban.

Opera, oroszlán- és sárkánytánc

Később folklór előadások és vásári hangulat társult hozzájuk, ezzel együtt pedig egyre népszerűbb eseménnyé váltak a társadalom szélesebb rétegei számára is. Ma a vásári hagyomány a nemzeti örökség részét képezi. 

Eme jeles alkalomra Kőbánya kínai negyede díszbe öltözik, és két napon át ingyenes kültéri- és beltéri programokkal, valamint tradicionális ételekkel ünnepelnek, bemutatva az ősi vallási-népi hagyományokat, kézműves kultúrákat, játékokat, orvoslási módszereket.

A Wan Hao Étterem előtti téren oroszlán- és sárkánytáncot, valamint kínai népviseletes felvonulást láthatunk majd. A fedett Kínai Kulturális Központban pedig kínai hangszeres és táncos fellépések majd a híres szecsuáni (maszkváltós) operaelőadás következik.

Az áldásfa beteljesíti a kívánságait

Aki akarja, felpróbálhatja a tradicionális kínai viseletet, a hanfut, részt vehet teaszertartáson, és felaggathatja kívánságait az áldásfára. Megtapasztalhatjuk – ingyenesen –, milyen a hagyományos kínai orvoslás szerinti kivizsgálás. Belepillanthatunk a kínai kalligráfia és festészet rejtelmeibe, a gyerekek pedig interaktív játékok részesei lehetnek.

Kína a legtöbb magyarnak elsősorban a kínai éttermeket jelenti, amelyek menülapját már kívülről fújjuk. Természetesen most is meg lehet kóstolni olyan tradicionális fogásokat, mint a jiaozi, a jianbing, a lamian vagy a tavaszi tekercs, és lesznek kifejezetten erre az alkalomra készült  ételek is, mint például a szezámos golyók, pekingi kacsatekercsek és arizssütemény. Főzőtanfolyamot is tartanak. 

Olaszországból, Vietnamból és Törökországból hozzák be az árut 

A Monori Center területe az 1990-es évek óta Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb nagykereskedelmi és logisztikai központjának számít. Több mint 300 nagykereskedelmi bemutatóterem és 70 ezer négyzetméternyi raktár ad itt helyet a nagykereskedőknek, akik közvetlenül Kínából, Vietnamból, Törökországból és Olaszországból importálják az áruk széles választékát. 

A központ népszerűségnek örvend mind a bel-, mind a külföldi viszonteladók körében. Az itteni üzletek 90 százalékát kínai kereskedők üzemeltetik, a környék egyben e közösség központjává is vált. Található itt a kínaiul beszélő ügyfélkör igényeit kiszolgáló szálloda, iskola, keresztény közösségi házak, hagyományos kínai orvoslást végző rendelő, kínai nyelvű újság-szerkesztőségek, karaoke-bárok, fodrászatok, masszázs-szalonok. A Monori Center területén számos autentikus kínai étterem és két ázsiai szupermarket működik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!