4p

Évente százezer fő! Ennyi utazót érinthet az Egyesült Államok beutazási korlátozása - amely kizárólag magyarokra vonatkozik. Az augusztus elsején életbe lépett szabályozás szerint ugyanis az elektronikus beléptetési rendszer (ESTA) nekünk csak egy évre és egyszeri belépésre érvényes. Az ára viszont továbbra is 21 dollár.

A Covid előtti utolsó - és rekordnak számító - évben majd’ százezer magyar utazott az Egyesült Államokba. A hivatalos statisztika (National Travel and Tourism Office) kimutatása szerint  az ezredfordulót követően roppant dinamikusan nőtt az USA-be belépő magyarok száma: 2000-ben ugyanis még csak 59 ezer honfitársunkat regisztrálták, ez nőtt közel duplájára 2019-re.

Nem nekünk áll a zászló. Fotó: Pexels
Nem nekünk áll a zászló. Fotó: Pexels

A statisztikák arról viszont nem tanúskodnak, hogy a 99 907 beutazóból pontosan hányan mentek turistaként, diákként, munkavállalóként vagy családi látogatásra az USA-ba. Mindez csupán azért érdekes, mert elektronikus beutazási engedély nem adható ottani munkavállalásra vagy tanulásra, kizárólag turista vagy üzleti útra. Más esetekben hagyományos vízumot kell kérvényezni.

Az ESTA rövidítés a Egyesült Államok Visa Waiver Programját jelenti. Ebbe a körbe  most 40 ország tartozik - ezek állampolgárai elektronikus felületen kérhetnek beutazási engedélyt az USA-ba - esetenként 21 dollár megfizetése ellenében. (Ezt tavaly emelték fel 14 dollárról.) Nem tartozik  az ESTA-körbe az évente több millió turistát küldő Brazília, India, Mexikó és Kína. Az ő polgáraiknak ezért hagyományos vízumot kell kérvényezniük az ottani nagykövetségeken. Magyarország 2010 óta "ESTA-tag". Egyszer már felvetődött, hogy megvonják tőlünk ezt a státuszt, mert volt olyan év, amikor a kritikus szint közelébe került a magyar visszaélések aránya. A különleges státuszt ugyanis meg kell vonni az olyan országoktól, amelynek állampolgárai a kiadott ESTA-engedélyek 2 százalékánál magasabb arányban élnek vissza a 90 napra szóló tartózkodási engedéllyel. Ilyen például a jogosulatlan munkavállalás, vagy  a tartózkodási engedély határidejének túllépése lehet.

De, míg az ESTA kitöltése on-line felületen néhány perc - és az engedély is rövid idő múlva megjelenik -, addig a vízumbeszélgetésre hónapokat kell várni. (Egy augusztus elején beadott kérvényre például jövő januárban adott időpontot az USA budapesti nagykövetsége…) A most bevezetett ESTA-korlátozás - egyelőre - nem érinti a hagyományos vízumokat, ezeket ugyanis két, öt vagy tíz évre adják és többszöri beutazásra érvényesek.

A féléves várakozási idő csak nekünk tűnik irdatlan soknak. Két  nagy "küldő" országban - ez India és Brazília, amelyek nem tartoznak az ESTA-körbe - 400-500 nap a vízum kiadásához szükséges idő…

Az biztos, hogy az amerikai kormány nem "jókedvében" hozta meg a magyarok beutazását korlátozó szabályokat, hiszen a turizmus továbbra is az ottani gazdaság egyik motorja.

A csúcsévnek mindeddig 2019 számít, akkor ugyanis majd’ 80 millió külföldi lépte át az USA határát. Az ígéretes trend - 2013 óta minden évben 70 millió fölött volt ez a szám - a Covid-járvánnyal bicsaklott meg: 2020-ban 19,2 millióra zuhant a beutazók létszáma. Igaz, ez tavaly már 50 millióra nőtt, de az idei évben, májusig még érvényben voltak a járványügyi szigorítások, ami azt jelenti, hogy tavaly csak érvényes oltással és negatív teszttel lehetett beutazni az országba.

Az amerikai gazdaságban is meghatározó szerepet tölt be a turizmus - már csak azért is, mert igen jelentős a belföldi utazási piac. Hat beutazó turista viszont egy amerikai munkahely "teremtését" is jelenti, arról nem is beszélve, hogy a szállodák, autókölcsönzők, repülőjáratok, kempingek és áruházak forgalmában milyen részt képviselnek az ide látogató külföldiek. A ránk szabott ESTA-szigorítás vélhetően  befolyásolja majd az utazási kedvet is - tavaly 63 ezren látogattak az USA-ba hazánkból. Összehasonlításként érdemes feljegyezni, hogy ugyanekkor Szlovákiából 34 ezren, Szlovéniából 16 ezren, Csehországból 87 ezren, Lengyelországból viszont 226 ezren kértek és kaptak beutazási engedélyt az USA-ba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!