5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Érdemes a Kis-Duna környékét is bejárni. Kiderül egyebek mellett az, hogy mi köze lehet Szigetbecsének New Yorkhoz. 

Gondolt már arra, hogy a Kis-Duna mentén és a Csepel-szigeten turistáskodjon? Ha nem, bánhatja, mert nagyon sok érdekes látnivaló várja itt a kirándulót, amelyek között a legtöbb elsősorban a magyaroknak lehet izgalmas, történelmi és kulturális szempontból egyaránt. Persze a főszereplő a Duna, és maga a sziget, amint azt a közelmúltban meglátogatott települések nevei jelzik.

Ráckeve mellett is sok az érdekesség.
Ráckeve mellett is sok az érdekesség.
Fotó: rackeve.hu

Ráckevén jószerivel minden budapesti járt, de a szigetszentmiklósi Csepel Autó Gyártmánymúzeumban kevesebben, pedig nemcsak ipartörténeti szempontból érdekes a hely. Olyan korba vezet, amelyet, még ha átéltük is, nem biztos, hogy akkor tudtuk, milyen gépek, járművek készültek itt. Bár több évszázados a történelme, igazán a II. világháború után énekelték lelkesen az akkori fiatalok és idősebbek, hogy Vörös Csepel, vezesd a harcot.

A teherautó katonazöld volt, Csepel meg vörös

Hogy a név honnan ered? Csepel Árpád vezér lovásza volt, aki itt szállásolta el a honfoglaló sereg lovait. A hivatalosan Csepel Autó Állami Vállalatként nevezett gyáróriás 1949 és 1992 között működött itt, teherautógyártó nagyhatalma volt ez a szocialista tábornak, de világszerte megbecsüléssel emlegették a nevét.

Közben felmászunk a katona-keki zöld, muzeális, hatalmas teherautóra, ahol lelkes idegenvezetőnk mesél az itt valaha működött gyárak történetéről, amely egyben a szocialista ipar históriája is. Gyártottak itt alvázakat Ikarus-buszokhoz, és ki tudja még mi mindent. A Gyártmánymúzeum a fiataloknak és az idősebbeknek is sok tanulsággal szolgál. Jó tudni, hogy előre be kell jelentkezni, ha csoporttal érkezünk.

A savanyú máj meg a fahéjas csiga

Délebbre található Szigetújfalu, valamikor szinte tiszta sváb település, amit aztán a kor – kitelepítések, malenkij robot és a többi – alaposan megtépázott, de mai napig is ápolják a hagyományokat, elsősorban ami a gasztronómiát illeti. Az új hazájukból visszajárókon keresztül egyéb módon is. A falu nevét egy 1702-ben tartott esküvő emléke veti fel először, Szent Lénárd katolikus templomát Mária Terézia uralkodása alatt emelték. A névadó frank lovag az elítéltek segítőjeként vált híressé. A német nemzetiségi önkormányzati ház vezetője lelkesen fogad és szívélyesen kínálja a sváb falatokat, a hagyományos, laktató ételeket, közte a savanyú májat meg a fahéjas csigát (Zimmet Kropf’n).

A tanulmányút fő állomása nem lehet más, mint a Sziget „fővárosa”, Ráckeve. A négytornyú város gazdag látnivalói vonzzák a turistákat, itthonról és külföldről egyaránt. A tornyok egyike az Istenanya elszenderedése szerb ortodox templom. A késő gótikus stílusú, vegyes falazású, hálóboltozattal fedett egyházi épületet az al-dunai Keve városából érkezett rác telepesek emelték maguknak. Belső tere az ősi bizánci hagyományoknak megfelelően három részre tagolódik. A szentély, a hajó és az előcsarnok gazdagon díszített, s utóbbi kettő a férfiak, illetve asszonyok számára elkülönített liturgikus hely. Az első falképeket, freskókat az 1580-as évekre keltezik.

Molnárok laktak errefelé

A templomok meglátogatása után irány a Duna-part. A nagyon hangulatos, „csónakos piac” szerdán és szombaton van nyitva. A hajómalmok közül a korábbi négyből egyet 2007 és 2010 között rekonstruáltak, ész ma is működik. A keveiek legfontosabb ipara és megélhetése a lisztőrlés volt, a malmok nagy része az ötvenes évekig duruzsolt. Ha az ipari műemléket meglátogatjuk, ma is vásárolhatunk lisztet a molnártól.

Ezután pedig jöhet a hajókázás a Balabánnal – pihenésképpen. A kapitány lelkesen mesél a régi vízi világról, a mai látnivalókról. Mit mondhat, adhat a helyi művelődési központ egy budapesti turistának? Sok érdekes információt: Ács Károly (1823-1894) költő, műfordító osztálytársa volt Petőfi Sándornak és sokat mesélt neki egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról. A legenda szerint így született a János vitéz.

Szigetbecse messze esik New Yorktól

Soha nem gondoltam volna, hogy a világ egyik leghíresebb magyar fotóművészének, André Kertésznek kincset érő gyűjteményébe éppen Szigetbecsén botlok. A Kis- Duna-mente egyébként is titkokat rejt – ezúttal a szó szoros értelmében, hiszen kevesen tudnak róla, hogy itt található az ő emlékháza is.

Hogy is írja? “Itt vagyok gyermekkori emlékeim legdrágább helyén, és fájó szívvel gondolok azokra a gyönyörű emlékekre, mik idekötnek. Az életem gyönyörű volt. Emberileg próbáltam gondolkodni, emberileg próbáltam élni. Ennek alapja Szigetbecse. Ha én itthon járok, mindig felkeresem Szigetbecsét. Szigetbecse művészetem bölcsője.”

A tágas egykori tornácos parasztházban az André Kertész által adományozott 120 fotó látható. Az egyetlen olyan válogatás a műveiből, amelyet ő maga állított össze, s megismertet bennünket azzal, hogy mit akart megmutatni magából, kifejezetten a hazai közönségnek. Fotói felbecsülhetetlen családi és kordokumentumok, megismerhetjük mint egy időgépen, az akkori falu életét.

André Kertész halála után New York-i lakásából ide került néhány bútor és személyes tárgy, szuvenír is. Az emlékmúzeum felújított parkjában avatták fel pár éve a művész szobrát, Zsin Judit alkotását. A kis park nyitott, bármikor látogatható, de az emlékház meglátogatása előtt érdemes a neten böngészni a nyitvatartási idők felől, és előtte telefonálni. Szívesen fogadnak csoportokat, diákokat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!