4p

Ruff Bálint kommunikációs tanácsadó szerint az ellenzék nem tudja lecsapni a Völner-üggyel kapott magas labdát, a korrupció témájával pedig amúgy sem lehet választást nyerni. Annál inkább azzal, ha egy jó ütemben elinduló jelöltről sokan elhiszik, hogy független.

A Pikó András józsefvárosi, és Botka László szegedi polgármesterek munkáját is segítő kommunikációs tanácsadó a Szabad Európának adott hosszú interjújában kijelenti, a Völner-ügy hatalmas lehetőség lenne az ellenzék előtt. "Szerintem óriási kártya lehetne. Ritkán ér fel egy ilyen ügy ennyire magasra, hiszen az igazságügyi miniszter helyettese kerül vizsgálat alá."

Csakhogy a miniszterelnök ügyes időzítéssel, az ellenzék hibáit kihasználva még akár jól is kijöhet az egészből. "Orbán Viktor elég jól ismeri az ellenzéket, így tudja, hogyan fognak reagálni, és nem is kellett meglepődnie. Van egy nagyon magas labda, de az ellenzéki oldal képtelen eljutni odáig, hogy összeálljon és együtt fogalmazzon meg egy reakciót. Közben Völnert kiadta a mentelmi bizottság, zajlik a vizsgálat és bármilyen ellenzéki válaszlépés egyre többet veszít az erejéből, ahogy telnek a napok. Minden ügy három napig tart, aztán már csak az ellenzéki sajtónak fontos."

"Ismét abba a helyzetbe kerül a kormányfő, hogy többszörös hasznot húzhat a történtekből. Befelé azt üzeni ezzel, hogy senki sincs biztonságban, még olyan ember sem, akinek az elvesztése akár nagyon fájdalmas is lehet, hiszen egy billegő körzet parlamenti képviselője. Üzeni azt is, hogy ez mégsem egy következmények nélküli ország, és akit az ügyészség meggyanúsít, az el lesz számoltatva és börtönbe fog kerülni, a Polt Péter - Pintér Sándor duó teszi a dolgát. Ezek erős figyelmeztetések befelé."

Az ügyet elsősorban Hadházy Ákos követte nyomon, de most a sajtó tartja életben, de ez Ruff szerint nem lesz elég hosszú távon. "Egy idő után nem a sajtó felelőssége az ilyen ügyek életben tartása, hanem az ellenzéké. Nekik kellene tovább pörgetni a botrányt, valahogy úgy, hogy egy államtitkár elfogadott 98 millió forintot a végrehajtóktól, egy olyan testülettől, amely ha félmillió forintot akar rajtad behajtani, akkor annak az eljárási költsége egy másik félmillió forint lesz, amit szintén neked kell majd kifizetni. Ez ennek az ügynek a lényege."

Márki-Zay Péter kék szalaggal, a korrupcióellenes küzdelem jelképével - másról kellene beszélni a szakértő szerint. (Fotó: Márki-Zay Péter facebook oldala)
Márki-Zay Péter kék szalaggal, a korrupcióellenes küzdelem jelképével - másról kellene beszélni a szakértő szerint. (Fotó: Márki-Zay Péter facebook oldala)

A tanácsadó szerint a korrupció amúgy sem egy nyerő ügy. "Az ellenzéki stratégák és az ellenzéki politikusok azt gondolják, hogy a korrupcióval, mint üggyel, választást lehet nyerni. Ha ez igaz lenne, akkor már 2014-ben az ellenzék nyert volna. A fő üzenet nem az, hogy 'mi nem vagyunk korruptak, ők meg azok'. Mert ezt a kijelentést legegyszerűbb megingatni, akár konkrét bizonyítékok nélkül, jó példa erre a Városháza-üggyé fújt kommunikációs lufi." E helyett inkább a megélhetés kérdéseivel kellene kampányolni, Ruff szerint ugyanis ez az, ami pártállástól függetlenül minden választót érdekel.

E helyett azonban az ellenzék miniszterelnökjelöltje saját párt alapításával van elfoglalva. "Kiábrándítóak azok a hírek, hogy Márki-Zay Péter pártot alapít, vagy legalábbis két pártnak a fúziójából létre jön egy új szereplő. Négy hónappal a parlamenti választás előtt pártot alapítani, bejegyeztetni, működtetni, prominens tagokat és tisztségviselőket castingolni az erőforrások teljes pazarlása. Van egy olyan mítosz a magyar politikában, hogy létezik egy Fideszből kiábrándult, jobboldali közösség, ami már várja, hogy legyen végre egy pártja, amire szavazhat. Én ezt számmal, vagy bármilyen kutatással még nem láttam alátámasztva. Ha a jövő évi választás arról szól, hogy Orbán Viktor vagy Márki-Zay Péter, akkor ahhoz nem kell még egy párt."

Szóba került Gattyán György indulásának híre is, és hogy egy felmérés szerint az emberek 9 százaléka komolyan veszi, hogy a vállalkozó tényleg politikai szerepet akar vállalni. "Ugyanebből a felmérésből tudjuk, hogy 22% a Fideszt látja mögötte. Ezek szerint 78% nem, azaz független, öncélú jelöltnek gondolják. Ha el akarunk vinni pár százalékot az ellenzéktől, főleg amikor az látszólag inaktív, akkor egy sikeres ember, médiaképes és jó üzenetekkel képes erre. Ezzel akár választást is lehet nyerni, persze nem magának" - zárta a beszélgetést Ruff Bálint.

A teljes interjúért ide kattintson.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!