<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felcsút a Fidesz-kormány és a Nemzeti Együttműködés Rendszerének tökéletes leképeződése, ám úgy tűnik, hogy mégsem elégedett mindenki a rendszerrel. 

A Fejér megyei mintegy 1900 fős település 2010 után került a hírek fősodrába köszönhetően Orbán Viktornak, aki szorosan kötődik a településhez: fociakadémiát alapított, melyet gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc irányít elnökként. A miniszterelnök a házával szomszédos telkeken stadion épített, utánpótlás-nevelési akadémiává feljesztette a helyi fociszervezetet. A stadion után pedig sportcsarnok, ifjúsági szálló, Makovecz-ihlette kazánház, futódomb és számos más sporthoz köthető létesítmény épült meg az elmúlt évtizedben, hogy aztán az eredeti tervek helyét valami sokkal grandiózusabb vegye át: az NBI-be mégis bekerült focicsapat nemzetközi porondon is megmutassa tehetségét. 

A sport, pontosabban a közpénznek minősülő TAO-támogatásokból megvalósult álmok mellett a gyerekkori barát, Mészáros Lőrinc is nagy utat járt be 2010 óta. A gázszerelőből és polgármesterből ma már tőzsdei cégek tulajdonosa, az egyik leggazdagabb magyar, és több ágazatban is jelenlevő, állami közbeszerzéseken jól szereplő vállalkozó lett. Felcsút a kormányközeli kapcsolatok eredményének megtestesítője: számos Mészáros- és NER-közeli vállalkozás székhelye, közmunkát ma már hírből sem ismerik, és nem irreális elképzelés az sem, hogy a Mészáros-cégek, valamint a sportakadémia megfelelő munkahely-kínálatot is biztosít a helyieknek és a környékbelieknek. 

Ami Felcsútról sokaknak eszébe jut. Fotó: DepositphotosAmi Felcsútról sokaknak eszébe jut. Fotó: Depositphotos

Hiába azonban a NER és a meseszerű évtized, mindenkinek még így sem lehet a kedvére tenni - legalábbis ezt jelenthetjük ki a vasárnapi választási eredmények alapján. 

Felcsúton két választókörzet van, mindkettőben magasabb volt a részvételi arány a 2018-ashoz képest. Míg négy évvel ezelőtt a két körzet átlaga 81,25 százalék volt, most a két kerületben a választásra jogosultaknak 83,44 százaléka adta le a szavazatát a településen. Az eredményt illetően magabiztos Fidesz-győzelem született: nem volt kérdés lényegében egy pillanatig sem, hogy Tessely Zoltán ülhet be a parlamentbe az egyéni listáról az egyesült ellenék jelöltje, Balázs Péter helyett. 

A Fidesz-KDNP jelöltjére most 813 szavazat érkezett, míg négy évvel ezelőtt 399. Az Egységben Magyarország jelöltje pedig 230 szavazatot kapott, ami jóval elmarad a négy évvel ezelőtti adattól, összesítve ugyanis az ellenzéki összefogásban most résztvevő pártok akkori voksait 366 szavazatot kapunk. 

Az elégedettség tehát a szavazatok alapján növekszik Orbán Viktor sasfészkében, ám összesen 334-en még mindig elégedetlennek tűnnek. 

A településen egyébként az egyéni listán az egyesült ellenzéken kívül is kaptak néhány voksokat: 

  • a Mi Hazánk mozgalom jelöltjére Hegedüs Pálra, aki 44 voksot kapott,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjére, Mészáros Lászlóra, aki 40 szavazatot kapott a két körzetben, 
  • a Megoldás Mozgalom Könyves Tamást indította, akinek 19 szavazatot sikerült begyűjtenie, 
  • a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje, Fléger István Tamásnak pedig csupán 1-et. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.