TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
MTI

A pénzintézet észtországi leányvállalatának volt alkalmazottjait gyanúsítják azzal, hogy részesei voltak a bűnténynek.

Őrizetbe vették Észtországban a Danske Bank, a legnagyobb dániai pénzintézet 10 korábbi alkalmazottját, akiknek a gyanú szerint közük volt a nagyarányú pénzmosáshoz, amely a bank észtországi leányvállalatán keresztül folyt - jelentette szerdán a tallinni székhelyű BNS balti hírügynökség az észt állami ügyészségre hivatkozva.

A rendőrség a bank hat korábbi alkalmazottját kedden, további négy volt munkatársát szerda reggel vette őrizetbe. "Az ügyészség adatai szerint az igazságügyi szerveknek megalapozott a gyanúja, hogy az őrizetbe vettek szándékosan engedélyezték a bank ügyfeleinek pénzmosással kapcsolatos üzletek megkötését" - mutat rá a BNS.

Az észt ügyészség és bűnügyi rendőrség szerdán közös sajtótájékoztatót tart, amelyen további részletekkel szolgálnak az üggyel kapcsolatban.

A Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalaton keresztül. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjetköztársaságokból is érkeztek.

Az 1871-ben Koppenhágában alapított Danske Bank Dánia legnagyobb bankja, Észak-Európa meghatározó pénzintézete, több mint 5 millió ügyféllel.

A dán bank szeptemberben közzétette az észtországi leányvállalata több mint 6000 ügyfeléről folytatott vizsgálat eredményeit, elismerve, hogy a többségük "gyanúsnak tekinthető". Az észt pénzügyi felügyelet szerint a dán pénzintézet legalább 42 korábbi alkalmazottja lehet érintett valamilyen "gyanús tevékenységben". A botrány hatására szeptemberben lemondott Thomas Borgen, a bank akkori elnöke.

Az amerikai igazságügyi minisztérium októberben adatokat kért be a pénzintézettől az észtországi leányvállalatánál zajló vizsgálattal kapcsolatban, és a brit bűnüldözési ügynökség (NCA) is vizsgálatot kezdett, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a pénzmosásban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek is részt vettek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.