2018. december 20. 12:46
MTI

A pénzintézet észtországi leányvállalatának volt alkalmazottjait gyanúsítják azzal, hogy részesei voltak a bűnténynek.

Őrizetbe vették Észtországban a Danske Bank, a legnagyobb dániai pénzintézet 10 korábbi alkalmazottját, akiknek a gyanú szerint közük volt a nagyarányú pénzmosáshoz, amely a bank észtországi leányvállalatán keresztül folyt - jelentette szerdán a tallinni székhelyű BNS balti hírügynökség az észt állami ügyészségre hivatkozva.

A rendőrség a bank hat korábbi alkalmazottját kedden, további négy volt munkatársát szerda reggel vette őrizetbe. "Az ügyészség adatai szerint az igazságügyi szerveknek megalapozott a gyanúja, hogy az őrizetbe vettek szándékosan engedélyezték a bank ügyfeleinek pénzmosással kapcsolatos üzletek megkötését" - mutat rá a BNS.

Az észt ügyészség és bűnügyi rendőrség szerdán közös sajtótájékoztatót tart, amelyen további részletekkel szolgálnak az üggyel kapcsolatban.

A Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalaton keresztül. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjetköztársaságokból is érkeztek.

Az 1871-ben Koppenhágában alapított Danske Bank Dánia legnagyobb bankja, Észak-Európa meghatározó pénzintézete, több mint 5 millió ügyféllel.

A dán bank szeptemberben közzétette az észtországi leányvállalata több mint 6000 ügyfeléről folytatott vizsgálat eredményeit, elismerve, hogy a többségük "gyanúsnak tekinthető". Az észt pénzügyi felügyelet szerint a dán pénzintézet legalább 42 korábbi alkalmazottja lehet érintett valamilyen "gyanús tevékenységben". A botrány hatására szeptemberben lemondott Thomas Borgen, a bank akkori elnöke.

Az amerikai igazságügyi minisztérium októberben adatokat kért be a pénzintézettől az észtországi leányvállalatánál zajló vizsgálattal kapcsolatban, és a brit bűnüldözési ügynökség (NCA) is vizsgálatot kezdett, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a pénzmosásban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek is részt vettek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.