2001. február 23. 11:00

A KSH adatai szerint az év folyamán 21,600 lakás használatbavételét regisztrálták az építésügyi hatóságok, mely 12%-kal több, mint az előző évben volt.

44,700 új lakásépítési engedélyt adtak ki, mely 1989 óta a legmagasabb értéket jelenti. Bár az évközi adatok csökkenő lakásépítést prognosztizáltak, az év utolsó hónapjában használatba vett lakások számának 1999 decemberéhez képest 43%-os emelkedése eredményezte az éves lakásépítés növekedését. A használatba vételnél figyelembe kell venni, hogy az 1999-hez képesti kb. 2300-as növekedésből 800-1000 lakás építése nem 2000-ben, hanem korábban fejeződött be.

Az új építési engedélyek számának jelentős emelkedése (46.2% 1999-hez képest)a lakásépítést támogató központi intézkedések eredményeként értékelhető. A fellendülés elsősorban a főváros induló lakásépítésében jelentkezik. A jövőbeni lakásépítések meglehetős területi koncenztráltságot mutatnak, Budapesten és Pest megyében annyi építési engedélyt adtak ki, mint a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország többi részén együttvéve.

Az épített lakások átlagos alapterülete 1999-ben 99,5 m2, 2000-ben 98,4 m2 volt.

A lakások átlagos kivitelezési ideje egy hónappal kevesebb, mint az előző évben, 636 nap. Az átlagon belül jelentős területi különbségek mutatkoznak.

Minden településtípusban érvényes, hogy többnyire 1 lakásos lakóépületekre kértek építési engedélyt. Jelentős változás a főváros jövőbeni építkezéseinél, hogy fokozatosan növekszik a 3 és annál több lakásos épületek aránya.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.