<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A három milliárdos luxushotelt csinál az egykori pártüdülőből Tihanyban. Az állami támogatás mellé ősszel méretes beruházási hitelt is felvettek.

Még mindig a bontási munkálatokra keres kivitelezőt a CDHT Hotel Projekt Kft. az elektronikus közbeszerzési rendszerben elérhető dokumentumok alapján. Bár az ajánlattételi határidő november 18-án lejárt, még azóta sem sikerült kiválasztani a nyertes vállalkozót, aki elvégezheti az üdülő területén lévő korábbi szállóépületek és szociális épületek bontását.

A bírálati szakaszban lévő eljárás mellett sem állt le amúgy az élet a tihanyi projektért felelős CDHT Hotel Projekt Kft.-nél, mely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Garancsi István nagyvállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában van.

Egymástól függetlenül két jelentős esemény is volt az elmúlt hónapokban. Az első szeptember utolsó napjaiban történt és alapvetően a tihanyi luxusszálló beruházásával van összefüggésben, míg a másik döntéssel magát a céget stabilizálják a tulajdonosok.

Az egykori Habsburg-kastélyból pazar a kilátás (Fotó: Google)
Az egykori Habsburg-kastélyból pazar a kilátás (Fotó: Google)

Először, szeptember 28-án a cég hitelt vett fel, amit a cégkivonatba október 4-én jegyzett be a cégbíróság - vettük észre a dokumentumban. A hitelt az egyik közvetett tulajdonos, Csányi Sándor által vezetett hitelintézet, az OTP Bank biztosította a cég részére.

Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derül ki, hogy a CDHT Hotel Projekt Kft. 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel a banktól.

A hitel felvétele után szinte napra pontosan két hónappal később újabb döntést hoztak a tulajdonosok.

November 25-én arról határoztak, hogy a cég 60 millió forintos törzstőkéjét a triplájára, 180 millió forintra emelik. A változást néhány nappal ezelőtt, december 8-án jegyezte be a cégbíróság.

A cég tavalyi beszámolójából kiderül, hogy nem ez volt az első emelés a cég 2018-ban kezdődött történetében. 2020-ban az akkori 8 millió forintot 52 millióval növelték meg, ez a 60 milliós jegyzett tőke pedig egészen most november végéig tartotta magát.

Szintén a tavalyi dokumentumból derül ki, hogy a cégnek nincs árbevétele és látszólag nagyon fékezett habzású tevékenység zajlik. A nulla bevétellel szemben 2,4 millió forintot számoltak el anyagköltség címén, 8,5 milliót pedig igénybevett szolgáltatásokért. A kiegészítő mellékletben foglaltak szerint utóbbi a többszöröse az előző évi 2,4 milliós tételnek. A növekedés hátterében az ingatlan üzemeltetési költségeként keletkezett 6,5 millió forint áll. Mindezek nyomán kicsit több mint 11 milliós veszteség keletkezett üzemi szinten. Ez megegyezik az adózott eredménnyel is.

Noha idén 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel a cég, a beszámoló szerint már enélkül is milliárdok pihennek a bankszámlán. Tavaly ugyanis több mint 4,3 milliárd forint került erre a sorra, ami nem más, mint a Kisfaludy-programból elnyert állami támogatás egy része. A CDHT ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztéseket célzó programjából két körben is kapott vissza nem térítendő támogatást, összesen 11,5 milliárd forintot.

A Kisfaludy-programon belül is nagy projektnek számít egyébként a luxusszálló beruházása, bár egyelőre csak keveset lehet tudni a jövőbeli elképzelésekről. A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary-cégcsoport birtokába. A kastély több mint 10 éve üresen áll, de a végső cél egy körülbelül 100-150 szobás komplexum lehet. A főépületben ugyanakkor csak 15 lakosztályt alakítanának ki, amellett felhúznának a hat hektáros birtokon még két épületet. A luxushotel négy-ötcsillagos lehet majd.