2001. május 17. 11:00

2001 elején egyfelől folytatódik a gazdaság dinamikus, de enyhen lassuló növekedése, erőteljesen élénkül a lakosság fogyasztása és a beruházás, másfelől viszont az infláció továbbra is beragadt a 10% feletti savba.

A magyar gazdaságban 2001 elején egyfelől folytatódik a gazdaság dinamikus, de enyhen lassuló növekedése, erőteljesen élénkül a lakosság fogyasztása és a beruházás, másfelől viszont az infláció továbbra is beragadt a 10% feletti savba, kedvezőtlenül alacsony a hazai pénz-megtakarítás és a tartós külföldi nettó tőkebeáramlás. A gazdasági folyamatok egyaránt tükrözik a korábbi gyors gazdasági fejlődés folytatódását és a tavaly ősszel végrehajtott gazdaságpolitikai hangsúlyváltás első következményeit is.

A kutatók a nemzetközi gazdaságok lassabb ütemű növekedését várják (USA 1,5-2%, EU átlag 2,7%-os növekedés), az energiaárak esését nem prognosztizálják, ellentétben a dollárral, amely szerintük az év második felében kismértékben gyengülni fog az euróhoz képest.

Magyarországon továbbra is magas, 9,3 százalékos inflációt várnak - amellyel növelték a korábbi várakozásaikat. A sávszélesítés következtében a GKI szerint értelmetlenné vált a csúszó leértékelés, és ezt várhatóan az év végéig meg is szüntetik, ekkor a forint stabilan 5%-ra lehet a sav közepétől az erős oldalon. Noha ennek következtében a cserearányok, és a kereskedelmi mérleg változására számítanak, előrejelzéseik szerint nem várható komoly visszaesés a gazdaságban, így a GDP növekedést 5 százalékra teszik.