Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jó öreg televízió nem fog elavulni egyik napról a másikra. A napjainkban tapasztalható fejlődés az online streaming terén nem vonja magával tömegek lemondását a hagyományos televíziózásról.

A TV társaságoknak azonban szemmel kell tartaniuk az online videós piacot, mivel ez az a hely, mely alkalmas arra, hogy a multimédiás fogyasztási szokások változásait vizsgálja. A közeljövőben olyan jelenségeket figyelhetünk meg, mint a multiscreening, VOD és livestreaming rohamos fejlődése.

A televíziózás már nem tekinthető lineáris médiumnak. Ez nem jelenti azt, hogy a videós tartalomgyártók kora lejárt, de hosszú utat tettünk meg attól, hogy TV újsággal a kezünkben terveztük meg az estéinket otthon, hogy mikor, hol és milyen kedvünkre való csatornát nézünk.

Egyre inkább eltávolodunk attól a mintától, melyben a műsorszolgáltató mereven diktálja a programot - itt a televízió veszít az internettel szemben, mert utóbbi jobban alkalmazkodik a nézők igényeihez. A televíziós műsorszolgáltatók nem hagyják figyelmen kívül a tartalomfogyasztás új módját, hanem rugalmasabb programszolgáltatásra törekszenek.

Táblagépek és okostelefonok videó nézésre

Figyelemre méltó tény, hogy egyre népszerűbbek azok a videók, melyeket mobil eszközzel készítettek. Egy másik érdekes tényező, hogy az adott napszak függvényében milyen módon fogyasztják ezt a tartalmat. A Gemius elemzése a weboldalak aktivitását vizsgálva azt mutatja, hogy a felhasználók okostelefonjukkal böngészve a netet kezdik a napjukat, majd a munkahelyükre érve a számítógépet használják és az esti órákban leginkább a nagyobb képernyőt részesítik előnyben.

Mit is jelent ez? Valójában a tartalom típusától függ a mobil eszköz használata: gyors információért, rövid szórakoztató anyagokért, zenei videókért (munkába menet) az okostelefon is elegendő. A játékfilmek és dokumentumfilmek nézése, ami főleg esti tevékenység, nagyobb képernyőt és nagyobb kényelmet kíván. A választás ekkor inkább a TV-készülékre és tabletre esik.

A Gemius Hungary külön vizsgálta, hogy a hazai lakosság melyik napszakban milyen platformot használ. A kutatásból kiemelt egyik érdekes információ rámutat: hazánkban az esti órákban a legaktívabb a tartalomfogyasztás mobileszközökön. De míg a többi országban általában ez a növekedés szinte pontban 18 órakor kezdődik, nálunk ez majdnem 19 órára tolódik. Ez lehet annak is a jele, hogy mi tovább dolgozunk, később érünk haza a munkából.

Sok képernyő, széles választék

Egy másik érdekes tendencia a multiscreening növekvő fontossága  - az IAB Lengyelország kutatása azt mutatja, hogy a nézők közel 67 százaléka a tévénézéssel egy időben más eszközt is használ: a válaszadók felének esetében, ez egy laptop, 30 százalék nyilatkozott úgy, hogy okostelefont használ, míg 7 százalék tabletet. Az online tartalom hatékony kiegészítője az egyes tévéműsoroknak - legyen szó gyors keresésről bővebb információkért az adott témában, de arra is van példa amikor a műsorszolgáltató maga kínál kibővített tartalmat online. Ez különösen szembetűnő a tehetségkutató műsorok esetében: a néző nézheti a programot a tévékészüléken, további anyagokat kereshet róla az interneten, olykor betekintést nyer a kulisszák mögé is, vagy éppen interakcióra buzdít.

Video on demand (VOD)

Az első és legfontosabb, a VOD könnyen elérhető videó tartalom – a néző által választott időben és készüléken –  ami lehet egy TV, tablet, okostelefon vagy konzol. Jelenleg az ilyen típusú tartalmak leggyakrabban ismert weboldalakon, alkalmazásokon keresztül vagy kábel-TV hálózatok kínálatában érhető el, nem sokkal a premier után. A nyugati piacokat alapul véve, ahol a VOD szolgáltatások már elterjedtek, számíthatunk arra, hogy hamarosan a közép-kelet európai piacokon is egyre népszerűbb lesz a VOD-platform, mint például a Netflix. Bár nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Európa ezen részén az online kalózkodás igen elterjedt. Ezért ahhoz, hogy az ilyen típusú szolgáltatások, minél szélesebb körben népszerűvé váljanak a régiónkban is, vonzó ajánlat, alacsony ár és a felhasználóbarát fizetési modell optimális kombinációja szükséges. Amíg a VOD-ot drágának találják a felhasználók, addig az nem nyerhet az illegális letöltéssel szemben.

Livestreaming - az internet "itt és most"

Az eddigi megfigyelésekre alapozva feltételezhetjük, hogy a videótartalom fogyasztási szokásai erősen közelítenek a  livestreaming irányába is. Egyre inkább kíváncsiak vagyunk az élő közvetítésekre, ami egy nagy lehetőség a webcasterek számára. Kihívást a kiadók számára az jelent, hogy a jelenlegi internetezők még mindig vonakodnak fizetni az online felvételekért. Csak minden ötödik felhasználó hajlandó fizetni a reklámmentes tartalomért. Másrészről, az internetezők fórumokra írt bejegyzéseiből az is kiderült az elemzés során, hogy közülük egyre többen engedélyezik az új videó anyagokat kísérő hirdetéseket.

A TV másik szerepe

Mi a televízió jövője az online multimédia-fejlesztés terén? Természetesen egyre inkább eltávolodunk a televízió merev, előre meghatározott műsorrendjének koncepciójától. A kiadók, akik tisztában vannak ezzel a ténnyel, úgy alakítják műsorszolgáltatásukat, hogy a TV műsorokkal egyidejűleg kínálnak online és kiegészítő anyagokat is. A video-on-demand piac is növekszik. A legfontosabb események élő közvetítés formájában is elérhetőek lesznek - és a néző számára nem igazán számít, hogy ezt a tévében nézik, vagy az interneten. A győztes számos érdekes programot kínál, melyhez könnyű hozzáférést garantál úgy, hogy a tartalmat bármikor, bármilyen eszközről, sugárzási jeltől függetlenül el lehessen érni. A TV ezután nem csak a televíziózás eszköze lesz, hanem a szörfözésé is a neten.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.