2016. január 26. 14:37

2015-ben az országosan csoportos létszámleépítésben érintettek több mint negyedét a fővárosból küldték el.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2015-ben Magyarországon a munkaügyi hivatalok adatai szerint összesen 10 392 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos létszámleépítés keretén belül. Ez 12 százalékkal több személyt jelent a 2014-es számhoz képest, ám mégis az elmúlt 10 év egyik legjobb adatának tekinthető. Pedig tavaly nem sok jelentősebb számú, kiemelkedő elbocsátásról olvashattunk a hírekben.

Év elején a Tesco 13 üzlet bezárása miatt volt kénytelen 500 dolgozójától megválni, igaz, az érintett munkatársaknak igyekeztek a környékbeli áruházakban munkát találni. Emellett a Vértes Erőműnél történt még több száz főt érintő elbocsátás, 177 dolgozótól a köztévé is megvált 2015 első felében, 200 dolgozó pedig a Surjány-Hús alkalmazásából került ki. Igaz, azt nem tudni, hogy például a dohányellátó létrejötte miatt hányan veszítették el a munkájukat; az indulás előtt ugyanis, többen is ettől tartottak. 

Különleges hónap volt a július tavaly, hogy soha nem volt még példa arra, hogy egy hónapban egyetlen csoportos létszámleépítésről se érkezzen bejelentés a munkaügyi hivatalokhoz. 

Noha ebből még nem látszik, de a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat általunk összesített adatai rávilágítanak arra, hogy a csoportos létszámleépítések "epicentruma" Budapest volt. Itt ugyanis az év során 2726 dolgozó volt érintett ilyen elbocsátásokban, ami az országos létszám 26,2 százalékát jelenti. A második helyre a megyéket nézve Pest megye került 550 elbocsátott dolgozóval. Ezt Hajdú-Bihar megye követi 335 és Szabolcs-Szatmár-Bereg 304 leépítésben érintett személlyel.

Rendkívül jó volt az utolsó negyedév

Csak az év utolsó három hónapját nézve az elmúlt 10 év legjobb év végi időszaka volt a tavalyi. Összesen ugyanis 1824 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos létszámleépítés keretén belül, aminél alacsonyabb számra az év ezen időszakában még egyszer sem volt példa a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

Az eddigi rekorder utolsó negyedévet a 2011-es év hozta, amikor "csak" 2370 dolgozót küldtek el a vállalkozások. Ellenben a legrosszabb évzárás ebből a szempontból 2006-hoz köthető, amikor három hónap alatt 11 228 alkalmazottnak mondtak fel csoprotos leépítés során.

mfor.hu