2010. március 24. 05:11

Az egész kelet-európai lappiacot átformálhatja az a szerda hajnali bejelentés, mely szerint közös vállalatot hoz létre a kontinens piacvezetője, az Axel Springer (AS), és a régiónk egyik legerősebb játékosa, a Ringier. Bár az ügylet a magyar piacon is erős koncentrációt hozhat, miután az AS csak egy országos napilappal, a Világgazdasággal rendelkezik, így akár érdekeltségeik értékesítése nélkül is versenyhivatali jóváhagyást kaphat a frigy.

A zürichi székhelyű Ringier AG és a berlini Axel Springer AG összevonja kelet-európai tevékenységét és egy új társaságot alapít, amelyben mindkét vállalat 50 százalékos részesedést kap. Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi át az új társaság fennhatósága alá, miközben a Ringier a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit. Ezzel a fenti intenzíven fejlődő piacokon mindkét vállalat tovább erősíti a pozícióját, amely több mint 100 nyomtatott médiumon és közel 70 online kiadványon alapul. A zürichi székhelyű és közel 414 millió eurós (110 milliárd forint) forgalmat bonyolító közös vállalat Kelet-Európa egyik legnagyobb média-vállalatának számít majd. Közel 4800 dolgozót foglalkoztat, és széles portfoliójával egyértelmű piacvezető lesz a bulvár napilapok és a magazinok területén. A részvényesek további szándéka, hogy a közös vállalatot három, de legfeljebb öt éven belül tőzsdére vigyék, olvasható a két társaság szerda hajnalban kiadott sajtóközleményében.

A pletykák már a hónap elején megindultak Lengyelországban, ahol a Puls Biznesu nevű üzleti lap szellőztette meg az 50-50 százalékos tulajdonrésszel létrehozandó közös társasággal kapcsolatos információkat. Az akkor felröppent hírek, ezek szerint  nem voltak alaptalanok.

Értesüléseink szerint a lapkiadó vállalatoknál a vezetőket kedden tájékoztatták a szerdai bejelentésről.

A Ringier hazánk mellett a térségünk államai közül Csehországban, Horvátországban és Szerbiában is nagyon jó pozíciókkal rendelkezik a bulvárkiadványok piacán, emellett Romániában és Szlovákiában is rendelkeznek érdekeltségekkel. A svájci cég emellett Európában az anyaországban és Németországban érdekelt, de Kínában és Vietnámban is vannak kiadványaik. A cég világszerte 8000 főt foglalkoztat.

A svájciaknál azonban jóval nagyobb az AS, mely az elsőszámú német lapkiadó. Az AS 170 napilapot és magazint ad ki, és több, mint 80 websitejuk van. A német médiaóriás 36 országban érdekelt, ahol 10 ezernél több alkalmazottjuk van.

Az AS magyar honlapján tanúsága szerint itthon 39 nyomtatott lapot gondoznak. A napilapok közül a megyei lapok érdemelnek elsősorban említést, melyeket tekintve az AS a legerősebbnek tekinthető. (Igaz, a legnagyobb példányszámú lapok, mint a Kisalföld, vagy a Délmagyarország nem hozzájuk tartoznak.) Emellett a női, vagy elsősorban ennek a célcsoportnak szóló (gasztronómiai, lakberendezési) lapok piacán erősek. A cég egy országos napilappal, a Világgazdasággal rendelkezik.

A Ringier magyarországi portfoliója jóval kisebb, ám annál erősebb, hiszen az övék a legnagyobb példányszámú (nem ingyenes) napilap, a Blikk, valamint az elsőszámú sportnapilap, a Nemzeti Sport,  és Népszabadság is.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.