<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyarországi stadionok lepusztult állapota is hozzájárul a hazai labdarúgás problémáihoz, derült ki a KPMG sajtótájékoztatóján. A tanácsadó cég szerint a magyar futball megújulásához szükséges annak infrastruktúráját is rendbe tenni úgy, hogy az üzletileg is fenntartható legyen.

Robert Stöllinger, a vállalat magyarországi vezérigazgatója szerint fontos, hogy a hazai beruházások reális célokat tűzzenek ki, ami a magyar foci felzárkózását jelentheti az európai középmezőnyhöz. Ehhez többek között szükséges lenne a hazai klubok bevételeinek emelésére, melynek egyik fontos lépése lehet a jegybevételek növelése. Gazdasági logikával ez két módon valósulhat meg: vagy több szurkolót kell kicsalogatni a meccsekre, vagy ugyanazoknak kell drágábban adni a jegyeket.

Bár kétségtelen, hogy a magyar bajnokság színvonala hagy maga után kívánnivalót, de az alacsony jegybevétel a rossz minőségű stadionoknak is köszönhető - vélik a KPMG szakemberei. Míg a magyar klubok bevételeik mindössze 6 százalékát szerzik a helyszíni értékesítésekből, a szomszédos Ausztriában ez az arány 16 százalékos.

A KPMG azt látja, hogy megvan a kormányzati szándék a hazai labdarúgás fejlesztésére, ami szükségessé teheti a stadionok modernizálását is. Stöllinger szerint hazánk méretéből adódóan a felújítandó Puskás Ferenc stadion mellett nem bír el több hasonló méretű létesítményt, a cél 10-20 ezres vagy kisebb pályák építése lehet.

Az ilyen típusú beruházások megtérülése természetesen hosszú időbe telik, ezért fontos, hogy minél körültekintőbb módon valósuljon meg annak üzleti szempontú előkészítése. A sikeres fejlesztésekhez szükséges, hogy a létesítmények könnyen megközelíthetőek legyenek, több funkciót – szabadidős, kiskereskedelmi, vendéglátó – is el tudjanak látni továbbá figyeljenek az olyan többletbevételt hozó szolgáltatásokra, amit a VIP, vagy vállalati helyek jelentenek.

A stadionok gazdaságosságát javíthatja, ha más sportesemények lebonyolítására is alkalmasak, vagy ha több csapat osztozik a létesítményen. Az európai példákat figyelembe véve nyilvánvaló, hogy ezek a beruházások nem valósulhatnak meg állami vagy önkormányzati szerepvállalás nélkül, a legtöbb európai csapat sem rendelkezik saját tulajdonú stadionnal.

Elmondható azonban, hogy hosszabb távon, a reális lehetőségeket figyelembe véve lehetséges egy ilyen beruházást fenntarthatóvá változtatni, igaz ehhez a hazai futballnak párhuzamosan kell fejlődnie az annak otthont adó létesítményekkel. A kormányzati szándékot ismerve erre reális esély mutatkozik, azonban a fejlődés csak akkor lehet fenntartható, ha az üzletileg is megalapozott, ezért a stadionfejlesztések során ezeket a szempontokat is tanácsos bevonni a tervezésbe.

A kis stadionok mellett a kormány célja egy nemzeti aréna építése, vagy a Puskás stadion felújítása is. Ezt már az Új Széchenyi Terv bemutatáskor kiemelte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Ezek szerint tehát már a Széchenyi Tervben lesz forrás egy nemzeti stadionra. 

A közelmúltban a Magyar labdarúgás Fórumán is elhangzott, hogy néhány éven belül hazánk szeretne otthont adni egy nagy nemzetközi kupasorozat (Bajnokok Ligája vagy Európa Liga) döntőjének, ehhez azonban szintén egy nagy, modern stadionra lenne szükség Budapesten. 

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.