2014. május 8. 08:22

Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter a Siemens Alstomra tett ajánlatát tartja előnyösebbnek Franciaország számára, mivel az együttműködésről szól, szemben a General Electric (GE) ajánlatával, ami csak bekebelezés lenne.

"A GE nem együttműködést kínál, hanem átvételre törekszik, ami az Alstom közlekedési üzletágának elsorvasztásához vezetne" - mondta a miniszter a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban. "Az Alstom minden ügyfele ezen a véleményen van, közöttük az SNCF (francia vasúttársaság) is. A Siemens ezzel szemben együttműködés kialakítására törekszik a közlekedés gépészeti területen francia, az energetikai területen pedig német irányítás alatt. A döntési kompetencia Franciaországban maradna" - fejtette ki Arnaud Montebourg.


Az amerikai General Electric és a Siemens egyaránt érdeklődik a francia Alstom megvásárlása iránt, amely eddig az amerikai ajánlatot részesítette előnyben. A Siemens jelenleg az Alstom könyveit vizsgálja és azt követően teszi meg kötelező érvényű ajánlatát. A német konszern azonban eddig is "komoly érdeklődésének" adott hangot.

A francia miniszter a német lapnak elmondta, hogy ismeri a Siemens előzetes ajánlatát, ami a könyvvizsgálat eredménye alapján még módosulhat, annak részleteit azonban nem hozhatja nyilvánosságra mivel tartalma az Alstom felügyelőbizottságára tartozik. Hangsúlyozta azonban, hogy a 0,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkező államnak "van beleszólási joga" a fejleményekbe, hiszen tíz évvel ezelőtt az adófizetők pénzével mentette meg a vállalatot a csődtől.

A miniszter túlzottnak tartja a Siemens és az Alstom működési területeinek átfedései miatt kialakult létszámcsökkentési aggodalmakat és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság engedélyezni fogja a két konszern egyesülését.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.