2014. május 8. 08:22

Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter a Siemens Alstomra tett ajánlatát tartja előnyösebbnek Franciaország számára, mivel az együttműködésről szól, szemben a General Electric (GE) ajánlatával, ami csak bekebelezés lenne.

"A GE nem együttműködést kínál, hanem átvételre törekszik, ami az Alstom közlekedési üzletágának elsorvasztásához vezetne" - mondta a miniszter a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban. "Az Alstom minden ügyfele ezen a véleményen van, közöttük az SNCF (francia vasúttársaság) is. A Siemens ezzel szemben együttműködés kialakítására törekszik a közlekedés gépészeti területen francia, az energetikai területen pedig német irányítás alatt. A döntési kompetencia Franciaországban maradna" - fejtette ki Arnaud Montebourg.


Az amerikai General Electric és a Siemens egyaránt érdeklődik a francia Alstom megvásárlása iránt, amely eddig az amerikai ajánlatot részesítette előnyben. A Siemens jelenleg az Alstom könyveit vizsgálja és azt követően teszi meg kötelező érvényű ajánlatát. A német konszern azonban eddig is "komoly érdeklődésének" adott hangot.

A francia miniszter a német lapnak elmondta, hogy ismeri a Siemens előzetes ajánlatát, ami a könyvvizsgálat eredménye alapján még módosulhat, annak részleteit azonban nem hozhatja nyilvánosságra mivel tartalma az Alstom felügyelőbizottságára tartozik. Hangsúlyozta azonban, hogy a 0,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkező államnak "van beleszólási joga" a fejleményekbe, hiszen tíz évvel ezelőtt az adófizetők pénzével mentette meg a vállalatot a csődtől.

A miniszter túlzottnak tartja a Siemens és az Alstom működési területeinek átfedései miatt kialakult létszámcsökkentési aggodalmakat és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság engedélyezni fogja a két konszern egyesülését.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.