2016. március 8. 16:01

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az Apple fellebbezését, így a vállalatot jogerősen 450 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, melynek egy részét a felhasználók kapják meg.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Messzire nyúlik vissza az Apple most lezárult pereskedése. A per szerint az informatikai óriás öt nagy amerikai könyvkiadóval szövetkezett annak érdekében, hogy mesterségesen magasan tartsák az e-könyvek árait, illetve ilyen módon versenyhátrányt okozzanak az Amazon számára. Érdekesség, hogy a megegyezést a néhai legendás cégvezető, Steve Jobs kötötte meg az első iPad bemutatását megelőzően. Az Apple ekkor indította el az iBookstore könyváruházat, ahol a perben szereplő kiadók könyveit meg lehetett vásárolni.

Ebbe még az Apple is belebukott

A Legfelsőbb Bíróság tagjai kommentár nélkül utasították el az Apple által benyújtott fellebbezést, így a tavalyi ítélet jogerőssé válik. A tavaly nyáron született ítélettel a bíróság bizonyítottnak látta a kartellezést. A cégnek így 450 millió dollárt kell fizetnie, 400 millió jár vissza a vásárlóknak, 20 milliót az állam kap meg, míg 30 millió dollár perköltség.

Az ügy egyik érdessége az volt, hogy a perbe fogott könyvkiadók már évekkel ezelőtt elismerték bűnösségüket, egyedül az Apple próbált kibújni a felelősségre vonás alól. A vállalat így az összes jogi fórumot végigjárta, ám ahogy az ítélet mutatja, sikertelenül.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy az Apple az e-könyvek piacára a kartell megállapodás nélkül nehezen tudott volna belépni. 2010-ben ugyanis a legnépszerűbb könyveket 9,99 dollárért adta, ami viszont az esetek többségében veszteséget okozott a cégnek. Egy ilyen árversenybe az Apple nem akart beszállni, inkább meggyőzte a kiadókat az üzleti modellváltásról, ennek kapcsán az öt nagy kiadó egységesen ügynöki modellre váltott, amelyben az e-könyvek végfelhasználói árát a kiadók határozzák meg, ennek pedig egy bizonyos százaléka illeti meg a kereskedőt. Emellett megtiltották az Amazonnak, hogy a frissen kiadott bestsellereket veszteségesen értékesítse. Ezt követően az árak számottevően megugrottak, és a 14,99 dolláros szint lett az általános.

mfor.hu