2017. szeptember 30. 07:19

Az EMIR-ügyben érintett cég jogutódja így zavartalanul tudja ellátni a közfeladatát.

Egészen a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc családjáig ért a botrány, amelyben 18 milliárd forint visszafizetését követelte a magyar kormánytól az Európai Unió. A kétezres évekre visszanyúló ügy lényege, hogy az uniós támogatások kezelésének informatikai hátterét biztosító rendszer, az EMIR - melynek forráskódja egy piaci alapon működő cég, a Welt 2000 terméke volt - alkalmazása nem az uniós pályázati előírásoknak megfelelően történt az Európai Bizottság szerint.

Gyurcsány Ferenc 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a pénzügyi szankcióval fenyegető ügyben megállapítható Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc feleségének érintettsége is. Dobrev ezt cáfolta. A miniszter májusban feljelentést tett az EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt.

A Welt 2000 néhány éve - nyomásgyakorlástól sem mentes módon - az állam tulajdonába került. Tevékenységét tovább folytatta, jelenleg is informatikai segítséget nyújtanak a fejlesztéspolitikai támogatási rendszernek. 

Most pedig az derült ki a péntek este benyújtott zárszámadási törvényjavaslatból - amely a 2016-os költségvetési tételek elszámolását mutatja be -, hogy az állam elengedte a Welt jogutódjánál, az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft.-nél nyilvántartott 671 846 000 forint adótartozást. A még 2012-ben - tehát az állami tulajdonszerzés előtti időkben - keletkezett adósság adóhiányból, adóbírságból és késedelmi pótlékból áll.

A javaslatot benyújtó Nemzetgazdasági Minisztérium azzal indokolta a 671 milliós adósság elengedését, hogy az adminisztratív terhek és költségek csökkentésével biztosítható az érintett közfeladatok zavartalan és folyamatos ellátása.

A cég jelenleg a Lázár János irányítása alá tartozó Miniszterelnökség tulajdonában van, tavaly 1,7 milliárd forint nettó árbevétel mellett -197,2 milliós adózás előtti eredményt ért el, vagyis veszteséges volt.

Baka F. Zoltán

mfor.hu