2017. október 13. 09:10

Még mindig kínai hamis mézzel vannak tele a polcok.

A hamis kínai méz miatt csak a megtermelt méz 35 százalékát tudják eladni a magyar termelők az uniós piacon - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke pénteken az M1-en.

(MTI)

Bross Péter kiemelte, hogy az éves termelés kétharmadát, 25-30 ezer tonnát a magyar termelők az uniós piacon adják el, ahol komoly verseny van olyan termelőkkel, akik nem fair körülmények között állítják elő a mézet. Hamis méznek tekinthetők azok a termékek, amelyeket nem méhek állítottak elő, illetve azok, amelyeket nem méhek érlelnek be. Az uniós élelmiszerkönyv tiltja a gyárban érlelt mézeket.

Az OMME-elnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország nagy méhész nemzet, azonban az ország mézfogyasztása kevés, egy kilogramm alatt van, ezért a többletet külföldön kell értékesíteni.

Egyébként épp a héten derült ki, hogy a világ megtermelt mézeinek 75 százaléka rovarirtóval szennyezett. A fertőzött méz azonban csak rendszeres fogyasztással okozhat egészségügyi károsodást, mert a rovarirtó-tartalma azért alacsony. Ha innen nézzük, még jól is jön, hogy nem vagyunk nagy mézevő nemzet. Ami a hamis mézeket illeti, azok kapcsán pedig tavasszal mutatták ki, hogy minden ötödik üveg méz kínai kamutermék az Európai Unióban.

via MTI