2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Kevesebb ember kellene Demján Sándor szerint az állami szférában, akik a szolgáltató szektorban helyezkedhetnének el. Az onnan kiszorulók pedig a szakmunkáshiánnyal küzdő ágazatokat segíthetnék a nagyvállalkozó szerint.

A nagyvállalkozó szerint a hazai bankrendszer problémája, hogy a betétállományt jelentősen meghaladja a kihelyezett hitelek állománya. Ha az előbbi 100 egység, az utóbbi 162 - érzékeltette a kettő arányát. A hitelek tőke- és kamattörlesztését pedig a külföldi tulajdonú bankok kiviszik az országból, mert Magyarország kockázatos, és a bankok nem akarják rontani a minősítésüket - magyarázta.

A bankrendszerre utalva a fórumon megjegyezte: az egyetlen likvid magyar bank a takarékszövetkezet, amelynek a betétállománya nagyobb, mint a hitelállománya. Demján Sándor úgy vélte: egyelőre a likviditás területén nem lesz javulás, hacsak az állam nem vállal nagyobb garanciát. Ez szerinte azért is indokolt, mert az állam hozta ilyen helyzetbe a vállalkozásokat.

A VOSZ elnöke óvta az önkormányzatokat attól, hogy kezességet vállaljanak a cégek hiteleire, hacsak nem szerzik meg a hitelgarancia bizonyos hányadát. Emlékeztetett, hogy 1989-ben az államadósság a jelenlegi harminc százaléka volt, amire azt mondták akkor, hogy fenntarthatatlan. "Bokros Lajos 1995-ben bevezette az importvámot, és csinált egy 30-35 százalékos inflációt, ma azonban ezt nem tudjuk megtenni" - fogalmazott Demján Sándor.

Az állami szférában jelentős létszámleépítésre van szükség. Az állami alkalmazottak szerinte a szolgáltatásban helyezkedhetnének el, kiszorítva onnan az alkalmatlanokat, akik viszont fizikai munkát végezhetnének. Példaként elmondta, az őrző-védő szolgálatoknál ma Magyarországon 130-140 ezren dolgoznak, míg fizikai munkát alig ötszázezren végeznek.

A vállalkozói szövetség elnöke a fórumon kijelentette: Magyarország ma nem versenyképes, üzletileg leírt, banki oldalról hitelképtelen, morális értelemben a legalsó szinten van.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.