TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kevesebb ember kellene Demján Sándor szerint az állami szférában, akik a szolgáltató szektorban helyezkedhetnének el. Az onnan kiszorulók pedig a szakmunkáshiánnyal küzdő ágazatokat segíthetnék a nagyvállalkozó szerint.

A nagyvállalkozó szerint a hazai bankrendszer problémája, hogy a betétállományt jelentősen meghaladja a kihelyezett hitelek állománya. Ha az előbbi 100 egység, az utóbbi 162 - érzékeltette a kettő arányát. A hitelek tőke- és kamattörlesztését pedig a külföldi tulajdonú bankok kiviszik az országból, mert Magyarország kockázatos, és a bankok nem akarják rontani a minősítésüket - magyarázta.

A bankrendszerre utalva a fórumon megjegyezte: az egyetlen likvid magyar bank a takarékszövetkezet, amelynek a betétállománya nagyobb, mint a hitelállománya. Demján Sándor úgy vélte: egyelőre a likviditás területén nem lesz javulás, hacsak az állam nem vállal nagyobb garanciát. Ez szerinte azért is indokolt, mert az állam hozta ilyen helyzetbe a vállalkozásokat.

A VOSZ elnöke óvta az önkormányzatokat attól, hogy kezességet vállaljanak a cégek hiteleire, hacsak nem szerzik meg a hitelgarancia bizonyos hányadát. Emlékeztetett, hogy 1989-ben az államadósság a jelenlegi harminc százaléka volt, amire azt mondták akkor, hogy fenntarthatatlan. "Bokros Lajos 1995-ben bevezette az importvámot, és csinált egy 30-35 százalékos inflációt, ma azonban ezt nem tudjuk megtenni" - fogalmazott Demján Sándor.

Az állami szférában jelentős létszámleépítésre van szükség. Az állami alkalmazottak szerinte a szolgáltatásban helyezkedhetnének el, kiszorítva onnan az alkalmatlanokat, akik viszont fizikai munkát végezhetnének. Példaként elmondta, az őrző-védő szolgálatoknál ma Magyarországon 130-140 ezren dolgoznak, míg fizikai munkát alig ötszázezren végeznek.

A vállalkozói szövetség elnöke a fórumon kijelentette: Magyarország ma nem versenyképes, üzletileg leírt, banki oldalról hitelképtelen, morális értelemben a legalsó szinten van.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.