2p

Összeomlik vagy magára talál a magyar gazdaság?
Tartogat még meglepetéseket Trump?
Ki profitálhat Gyurcsány Ferenc távozásából?

Online Klasszis Klub élőben Lengyel Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves politológust, közgazdászt!

2025. május 20. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar lakosság mind változatosabban étkezik, különösen igaz ez összehasonlítva az 1989-es adatokkal. Így az étkezés és ivás az éhség és szomjúság csillapításán túl egyre inkább öröm forrása is – derült ki a GfK Piackutató Intézet "Étkezési szokások 1989-2003" című kutatásából.

A burgonya a legkedveltebb élelmiszer az elmúlt időszakban, de szorosan követi a gyümölcs, szárnyas, hagyományos főzött leves és a zöldség. Az italok közül töretlenül a tea vezeti a listát, megelőzve a tejet és a kávét. A leggyakrabban fogyasztott ennivalók és italok listáját a fehér kenyér vezeti a kávé és a tea előtt.

A tanulmány szerint megállapítható, hogy az 1989-es első felméréshez képest szinte valamennyi élelmiszerről sokkal többen mondták idén, hogy kedvelik, mint tizennégy évvel ezelőtt. Az enni- és innivalók kedvezőbb megítélése arról tanúskodik, hogy az étkezés a korábbiaknál jobban összefügg a pozitív életérzéssel, a szükségletek kielégítése mellett élvezeti értéket is jelent.

A listát vezető húsz élelmiszer közül csak a fehér kenyeret és sertéshúst kedvelik idén kevesebben, mint 1989-ben. Amíg akkor a fehér kenyér a 3. legkedveltebb élelmiszernek számított, addig mostanra visszaesett a 12. helyre. A sertéshús pedig az 5.-6. helyről került a 14.-15.-re.

A legnagyobb fejlődést a csokoládé könyvelhette el, amely így a huszadik legnépszerűbb ételnek számít. Az édességet a válaszadók kétharmada tartja kedvencének. Jelentős mértékben javult emellett a rizs, sajt és tésztafélék megítélése is.

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek listavezetője töretlenül a fehér kenyér, de egyre kisebb előnnyel. A hosszú évekig második helyezett hagyományos főzött levest megelőzte idén a kávé és a tea is. . Fehér kenyeret a válaszadók hetente 4,9-szer fogyasztanak, kávét 4,7-szer, levest csak 4,3-szor.

A leggyakrabban fogyasztott húsz élelmiszer majdnem felénél kisebb a gyakoriság mutatója, mint tizennégy évvel ezelőtt. Bizonyítva, hogy a kalória, illetve a szomjoltás forrása egyre több különböző étel és ital között oszlik meg. Kimagasló növekedés az ásványvíznél tapasztalható, de magasabb lett a tea, gyümölcslé, tészta, sajt, gyümölcs és kávé mutatója is.

A felmérést a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével idén márciusban végezték. Előtte két évvel ezelőtt végeztek hasonló kutatást erről a témáról.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!