A burgonya a legkedveltebb élelmiszer az elmúlt időszakban, de szorosan követi a gyümölcs, szárnyas, hagyományos főzött leves és a zöldség. Az italok közül töretlenül a tea vezeti a listát, megelőzve a tejet és a kávét. A leggyakrabban fogyasztott ennivalók és italok listáját a fehér kenyér vezeti a kávé és a tea előtt.
A tanulmány szerint megállapítható, hogy az 1989-es első felméréshez képest szinte valamennyi élelmiszerről sokkal többen mondták idén, hogy kedvelik, mint tizennégy évvel ezelőtt. Az enni- és innivalók kedvezőbb megítélése arról tanúskodik, hogy az étkezés a korábbiaknál jobban összefügg a pozitív életérzéssel, a szükségletek kielégítése mellett élvezeti értéket is jelent.
A listát vezető húsz élelmiszer közül csak a fehér kenyeret és sertéshúst kedvelik idén kevesebben, mint 1989-ben. Amíg akkor a fehér kenyér a 3. legkedveltebb élelmiszernek számított, addig mostanra visszaesett a 12. helyre. A sertéshús pedig az 5.-6. helyről került a 14.-15.-re.
A legnagyobb fejlődést a csokoládé könyvelhette el, amely így a huszadik legnépszerűbb ételnek számít. Az édességet a válaszadók kétharmada tartja kedvencének. Jelentős mértékben javult emellett a rizs, sajt és tésztafélék megítélése is.
A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek listavezetője töretlenül a fehér kenyér, de egyre kisebb előnnyel. A hosszú évekig második helyezett hagyományos főzött levest megelőzte idén a kávé és a tea is. . Fehér kenyeret a válaszadók hetente 4,9-szer fogyasztanak, kávét 4,7-szer, levest csak 4,3-szor.
A leggyakrabban fogyasztott húsz élelmiszer majdnem felénél kisebb a gyakoriság mutatója, mint tizennégy évvel ezelőtt. Bizonyítva, hogy a kalória, illetve a szomjoltás forrása egyre több különböző étel és ital között oszlik meg. Kimagasló növekedés az ásványvíznél tapasztalható, de magasabb lett a tea, gyümölcslé, tészta, sajt, gyümölcs és kávé mutatója is.
A felmérést a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével idén márciusban végezték. Előtte két évvel ezelőtt végeztek hasonló kutatást erről a témáról.
Enni jó
A magyar lakosság mind változatosabban étkezik, különösen igaz ez összehasonlítva az 1989-es adatokkal. Így az étkezés és ivás az éhség és szomjúság csillapításán túl egyre inkább öröm forrása is – derült ki a GfK Piackutató Intézet "Étkezési szokások 1989-2003" című kutatásából.