2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar lakosság mind változatosabban étkezik, különösen igaz ez összehasonlítva az 1989-es adatokkal. Így az étkezés és ivás az éhség és szomjúság csillapításán túl egyre inkább öröm forrása is – derült ki a GfK Piackutató Intézet "Étkezési szokások 1989-2003" című kutatásából.

A burgonya a legkedveltebb élelmiszer az elmúlt időszakban, de szorosan követi a gyümölcs, szárnyas, hagyományos főzött leves és a zöldség. Az italok közül töretlenül a tea vezeti a listát, megelőzve a tejet és a kávét. A leggyakrabban fogyasztott ennivalók és italok listáját a fehér kenyér vezeti a kávé és a tea előtt.

A tanulmány szerint megállapítható, hogy az 1989-es első felméréshez képest szinte valamennyi élelmiszerről sokkal többen mondták idén, hogy kedvelik, mint tizennégy évvel ezelőtt. Az enni- és innivalók kedvezőbb megítélése arról tanúskodik, hogy az étkezés a korábbiaknál jobban összefügg a pozitív életérzéssel, a szükségletek kielégítése mellett élvezeti értéket is jelent.

A listát vezető húsz élelmiszer közül csak a fehér kenyeret és sertéshúst kedvelik idén kevesebben, mint 1989-ben. Amíg akkor a fehér kenyér a 3. legkedveltebb élelmiszernek számított, addig mostanra visszaesett a 12. helyre. A sertéshús pedig az 5.-6. helyről került a 14.-15.-re.

A legnagyobb fejlődést a csokoládé könyvelhette el, amely így a huszadik legnépszerűbb ételnek számít. Az édességet a válaszadók kétharmada tartja kedvencének. Jelentős mértékben javult emellett a rizs, sajt és tésztafélék megítélése is.

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek listavezetője töretlenül a fehér kenyér, de egyre kisebb előnnyel. A hosszú évekig második helyezett hagyományos főzött levest megelőzte idén a kávé és a tea is. . Fehér kenyeret a válaszadók hetente 4,9-szer fogyasztanak, kávét 4,7-szer, levest csak 4,3-szor.

A leggyakrabban fogyasztott húsz élelmiszer majdnem felénél kisebb a gyakoriság mutatója, mint tizennégy évvel ezelőtt. Bizonyítva, hogy a kalória, illetve a szomjoltás forrása egyre több különböző étel és ital között oszlik meg. Kimagasló növekedés az ásványvíznél tapasztalható, de magasabb lett a tea, gyümölcslé, tészta, sajt, gyümölcs és kávé mutatója is.

A felmérést a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével idén márciusban végezték. Előtte két évvel ezelőtt végeztek hasonló kutatást erről a témáról.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!