2001. február 21. 11:00

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága új kutatási és innovációs keretprogramot terjesztett be szerdán a testület kutatási biztosa kezdeményezésére.

Philippe Busquin szerint az európai gazdaság úton van afelé, hogy a világon a legsikeresebb és a leginkább versenyképes tudáson alapuló gazdasággá váljon.

Európa gazdasági élre-törésének kulcsa a kutatás és innováció, ezért az Európai Bizottság 17,5 milliárd euró összegű költségvetést javasol az új k+f program megvalósítására. A 2003--2006 közötti négyéves időszakra vonatkozó program előirányzata így 17 százalékkal haladja meg a mai keretprogram költségvetésének összegét.

Philippe Busquin kutatási biztos szerint az új programban szereplő javaslatok révén segítséget kívánnak nyújtani a vállalatoknak, hogy a jövőt szolgáló kulcsfontosságú technológiákat fejlesszenek ki, valamint az EU-beli egyetemeknek és kutatási központoknak, hogy szorosabban együttműködjenek az európai kutatási bázis megerősítése céljából.

A közzétett javaslatokban hét kulcsfontosságú "feltörekvő" technológia és kutatási prioritás támogatása szerepel. Ezek: génkutatás és biotechnológia; az információs társadalmat szolgáló technológiák; nanotechnológiák, intelligens anyagok, új gyártási módszerek; űrkutatás; élelmiszer-biztonság, egészségügyi kockázatok; fenntartható fejlődés és globális változás; polgárok és irányítás az európai társadalomban.

Külön intézkedéseket javasolt a biztos a kis- és közepes vállalatok innovációjának támogatására, a kutatók mobilitásának segítésére, a nemzeti kezdeményezések összekapcsolására.