Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sokba kerül a helyi önkormányzatnak az amúgy is őrült módon dráguló szombathelyi stadion. A felhőtlen öröm helyett egyelőre a fejfájással küzdhetnek meg a képviselők.

Gyakorlatilag már elkészült a Szombathelyi Haladás új stadionja, ami kiváló iskolapéldája lehet a hazai stadionépítéseknek és beruházásoknak. Eredetileg ugyanis 8,8 milliárd forintból akarták megépíteni (természetesen állami finanszírozással), aztán nagyon hamar kiderül a beérkező ajánlatok alapján, hogy 13,1 milliárdnál senki nem tudja olcsóbban kihozni. Végül az önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. úgy fogadta el ezt az ajánlatot, hogy milliárdok hiányoztak a beruházás büdzséjéből. A kormány azonban zokszó nélkül kipótolta a pénzt, mivel a 13,1 milliárd volt a legolcsóbb ajánlat, stadionra pedig szükség van. Viszont még itt sem áll meg a projekt drágulása, hiszen a megkötött szerződést módosítani kellett, ugyanis kiderült, szükséges még 600 millió forint ahhoz, hogy a létesítmény megfeleljen eredeti céljának. Végeredményben a stadion 15,2 milliárd forintból valósult meg, melynek már a műszaki átadása zajlik.

Az öröm azonban egyáltalán nem felhőtlen, amit mi se támaszt alá jobban, minthogy szeptember 14-én zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés a stadion üzemeltetői pályázatát, döntés azonban nem született a kérdésben. Ezért a koncepciót szeptember 22-én visszavitték a közgyűlés elé, hogy egy rendkívüli ülés keretein belül újra tárgyaljanak róla.

Ha egyébként nem lesz időben üzemeltetője a stadionnak, akkor az építtető cég (vagyis az önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.) működteti átmenetileg, ehhez viszont az önkormányzatnak kell adnia pénzügyi fedezetet. A pénteki közgyűlésre benyújtott anyagból ugyanakkor az is kiderül, hogy még ha lenne üzemeltető, akkor is jelentős összegbe kerülne az önkormányzatnak az új stadion - vette észre a nyugat.hu.

Az előterjesztés szerint a Haladás VSE-t évi 70 millió, a Haladás focicsapatát pedig évi 75 millióval támogatja az önkormányzat, ami lényegében az új stadion bérleti díja lesz. Mindez azért lehetséges, mert a stadiont piaci alapon akarják működtetni, ezért a város sportegyesületeinek is fizetni kell annak használatáért.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.