<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sokba kerül a helyi önkormányzatnak az amúgy is őrült módon dráguló szombathelyi stadion. A felhőtlen öröm helyett egyelőre a fejfájással küzdhetnek meg a képviselők.

Gyakorlatilag már elkészült a Szombathelyi Haladás új stadionja, ami kiváló iskolapéldája lehet a hazai stadionépítéseknek és beruházásoknak. Eredetileg ugyanis 8,8 milliárd forintból akarták megépíteni (természetesen állami finanszírozással), aztán nagyon hamar kiderül a beérkező ajánlatok alapján, hogy 13,1 milliárdnál senki nem tudja olcsóbban kihozni. Végül az önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. úgy fogadta el ezt az ajánlatot, hogy milliárdok hiányoztak a beruházás büdzséjéből. A kormány azonban zokszó nélkül kipótolta a pénzt, mivel a 13,1 milliárd volt a legolcsóbb ajánlat, stadionra pedig szükség van. Viszont még itt sem áll meg a projekt drágulása, hiszen a megkötött szerződést módosítani kellett, ugyanis kiderült, szükséges még 600 millió forint ahhoz, hogy a létesítmény megfeleljen eredeti céljának. Végeredményben a stadion 15,2 milliárd forintból valósult meg, melynek már a műszaki átadása zajlik.

Az öröm azonban egyáltalán nem felhőtlen, amit mi se támaszt alá jobban, minthogy szeptember 14-én zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés a stadion üzemeltetői pályázatát, döntés azonban nem született a kérdésben. Ezért a koncepciót szeptember 22-én visszavitték a közgyűlés elé, hogy egy rendkívüli ülés keretein belül újra tárgyaljanak róla.

Ha egyébként nem lesz időben üzemeltetője a stadionnak, akkor az építtető cég (vagyis az önkormányzati tulajdonú Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.) működteti átmenetileg, ehhez viszont az önkormányzatnak kell adnia pénzügyi fedezetet. A pénteki közgyűlésre benyújtott anyagból ugyanakkor az is kiderül, hogy még ha lenne üzemeltető, akkor is jelentős összegbe kerülne az önkormányzatnak az új stadion - vette észre a nyugat.hu.

Az előterjesztés szerint a Haladás VSE-t évi 70 millió, a Haladás focicsapatát pedig évi 75 millióval támogatja az önkormányzat, ami lényegében az új stadion bérleti díja lesz. Mindez azért lehetséges, mert a stadiont piaci alapon akarják működtetni, ezért a város sportegyesületeinek is fizetni kell annak használatáért.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.