<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Másfél éves csúcsra drágult a tengeri konténeres szállítás március végére, ami azt jelzi, hogy növekszik, és idén még tovább bővül a tengeren lebonyolított kereskedelem volumene.

A világ árukereskedelmének 90 százalékát bonyolítják le tengeri áruszállítással. A Harpex-index, amely a konténerhajók 8 osztályának keresletét méri hetente, 439 pontra emelkedett a március 25-én végződött héten, 40 százalékkal ugrott meg az év eleje óta. Bizonyos esetekben már egy hónapra növekedett a megrendelés és a teljesítés közötti idő, mert nincs elegendő mennyiségű konténer a kereslet kielégítéséhez.


A szabványméretű konténerek szűkös kínálata annak a következménye, hogy a tengeri szállítmányozók leépítették túlkapacitásaikat, ráadásul néhány szállítmányozó, köztük az egyik legnagyobb, a dél-koreai Hanjin Shipping Co. tengerhajózási vállalat csődbe ment. A tengeri szállítmányozás árának emelkedése azonban azt jelzi, hogy a globális kereskedelem élénkül az utóbbi évek nyomott növekedése után.

A világ legnagyobb konténerszállítója, a dán Moller-Maersk arra számít, hogy idén 2-4 százalékkal emelkedik a világpiaci kereslet a konténerek iránt, szemben a tavalyi 1,5-2 százalékkal. A három legnagyobb ázsiai gazdaság - Japán, Kína és India - a vártnál erősebb mértékben növekedett az első negyedévben. A Kelet-Ázsiából, ideértve Japánt, Dél-Koreát, Tajvant és Szingapúrt, induló exportszállítások volumene februárban több mint 5 százalékkal növekedett 2016. azonos hónapjához képest, miközben Európa és az Egyesült Államok gazdasága is nagyobb sebességre kapcsolt.
 
Ezek a hajók nem konténereket, hanem milliomoskat szállítanak 

Jóllehet a Harpex-index 2015 októbere óta a legmagasabb szintre jutott, még mindig messze áll az utóbbi öt év rekordjától, a 2015 júniusában elért 646 ponttól, illetve a mindenkori maximumától, a 2005-ős 1839 ponttól. A hajókonténeres szállítás még nem került ki a gödörből, de a konszolidáció erősödése egy stabilabb ágazatot eredményezhet idén - vélte Rene Pedersen, a Moller-Maersk szingapúri képviselője.

A Harpex-indexet 2004 óta számolják, de az adatbázisok alapján visszamenőleg ki lehet számolni értékét 1986-ig.
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.