2008. október 14. 15:24

Ebben az évben Magyarország adta a legtöbb céget a Deloitte Fast 50 listájára, mely a térség ötven legdinamikusabban fejlődő technológiai cégét rangsorolja. Hazánk ezen tizennégy vállalattal képviseltette magát, ráadásul a feltörekvő cégek versenyét toronymagasan nyerte egy magyar társaság. A szerdai díjkiosztón az mfor.hu is részt vett.

Lenyomtuk a vetélytársakat (Mfor-montázs)

A régió ötvenes listáján idén tizennégy magyar cég kapott helyet, ezzel hazánk adta a legtöbb vállalatot a rangsorba. Néhány évvel ezelőtt még előttünk volt Csehország és Lengyelország, de mára sikerült megelőzni ezeket az államokat, ami azt mutatja, hogy a magyar vállalatok versenyképesek a régión belül.

A Nav N Go a legfeltörekvőbb cég 

A feltörekvő cégek listáján 2008-ban toronymagasan a magyar Nav N Go végzett az első helyen, mivel 7838 százalékos növekedést mutatott fel. A cég jövőre lesz öt éves, így 2009-ben már a Fast 50 listán is indulhat, és jó esélyekkel pályázik a vezető helyek egyikére, véli Karli Péter, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának egyik igazgatója. A cég egyébként tervezi, hogy jövőre a "nagyok" között is megméretteti magát.

Az ötven legdinamikusabban fejlődő vállalat listáján két magyar cég került be az első tízbe: a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Alerant Information Technology a negyedik helyen végzett 3677 százalékos növekedéssel, míg az Onlinet Ltd. hatodik lett. Az első helyre - immár sorozatban harmadszor - a lengyel Blue Media szoftvercég került, mely több mint 10 ezer százalékos növekedést produkált.

A két top tízbe került vállalaton kívül további tizenkét magyar céget díjazott a Deloitte, amelyek bekerültek az ötven legjobb közé. Köztük volt a már tőzsdén is jegyezhető Externet Nyrt., mely 450 százalékos növekedésével a 33. helyet szerezte meg. Pórffy András, a cég elnök-vezérigazgatója a díjkiosztón az mfor.hu kérdésére elmondta: először indultak a versenyen.

Gyorsan fejlődik az Externet

"A cég menedzsmentje öt éve működik a jelenlegi formában, így eddig nem indulhattunk volna, de nem is volt meghívás a szervezők részéről. Ezentúl viszont szeretnénk minden évben megmérettetni magunkat a rangsorban" - tette hozzá Pórffy András.

Szerinte az Externet számára fontos távközlési piac ma már más, mint néhány évvel ezelőtt, ezért a cégüket is folyamatos kihívás elé állítja, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez.

"Annak volt köszönhető ez a díj, amit az elmúlt néhány évben elértünk: az Externetet Magyarország leggyorsabban fejlődő távközlési vállalatává tettük. A növekedésnek nem voltak igazán komoly áldozatai, növeltük a cég hatékonyságát, és ezt szeretnénk a jövőben is folytatni" - fejtette ki a cégvezető.

Négyezerből ötvenet díjaztak

A legdinamikusabban fejlődő vállalatok számára a Deloitte 1995 óta hirdeti meg globális programját, melyet egy ideje Magyarországon is megrendeznek. A régiós top 50 lista az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) ötszázas listájához kapcsolódik. "Térségünkben idén mintegy négyezer cég jelentkezett a megmérettetésre, ebből díjaztuk a legjobb ötvenet" - mondta Karli Péter.

A Deloitte célja, hogy évente minél több céget vonzzon a verseny, ezért igyekeznek egyszerűvé tenni a jelentkezést, tette hozzá. 

Vinnai Balázs, az IND csoport vezérigazgatója kifejtette: cégük 2003-ban nyerte meg a Fast 50-t. Ez mérföldkő volt a vállalat életében, ekkor lett ugyanis ismert a cég; másfél évvel ezelőtt a Euroventures segítségével kockázati tőkét vontak be. A szakemberek elcsábításában és megtartásában is fontosak az ilyen díjak, mivel ma rang az IND-nél dolgozni - fűzte hozzá Vinnai Balázs.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.