6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az elmúlt két év során a hazai vállalatok közel kétharmada vált súlyos gazdasági bűncselekmény áldozatává, derül ki a PricewaterhouseCoopers legfrissebb tanulmányából. Az elkövetők többnyire diplomás középkorú férfiak, akik a feltárt esetek szerint legalább 4 milliárd forint kárt okoztak. Mfor.hu beszámoló.

Ritkán kerülnek rács mögé a bűnelkövetők (mfor.hu montázs)

A pórul járt vállalatok száma az utóbbi két évben ugrásszerűen, két és félszeresére nőtt, így elmondható, hogy jócskán megelőzzük az 50 százalékos közép-kelet európai, valamint a 43 százalékot kitevő világátlagot is. Az ilyen bűntényekből származó veszteségünk összesítve csaknem 4 milliárd forint, amely csupán a jéghegy csúcsa, mivel nem szóltunk még a felderítetlen bűncselekmények által okozott károkról. A lesújtó eredmények ellenére a magyar cégek 82 százaléka valószínűtlennek tartja, hogy az elkövetkezendő két évben gazdasági bűncselekmény áldozatává válik, derült ki a PwC most bemutatott felméréséből.

Legnépszerűbb a lopás

A "Globális Gazdasági Bűnözés" nevet viselő tanulmányból többek között az is kiderült, hogy a magyar válaszadók ellen csaknem 9 alkalommal követtek el gazdasági bűncselekményt a vizsgált időszakban, mutatott rá Fekete Miklós, a PwC vezető tanácsadója. Átlagosan minden negyedik cég bizonyult érintettnek.

A leggyakoribb visszaélésfajtáknak a lopás és a hűtlen kezelés (a vállatok 48 százalékánál), valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények (26 százalék) bizonyultak, de népszerű helyezést ért el a korrupció, valamint a vesztegetés is (17 százalék). Magyarországon a lopás és a hűtlen kezelés előfordulása jóval meghaladta a közép-kelet európai átlagot (33 százalék) és a globális átlagot is, amely 30 százalékot tesz ki. A drámai emelkedés okai között szerepel a gazdasági bűncselekmények számszerű növekedésén túl az elkövetők tudatosabbá válása, vagy éppenséggel a vállalati átláthatóság javulása.

Drágán adott hírnév

A visszaélések igen sokba kerülnek a hazai vállalatoknak. A 2006-2007. évben összesítve közel 4 milliárdos veszteséget könyvelhettek el a magyar cégek – ebből mintegy 1,5 milliárd forint jut a lopásra és a hűtlen kezelésre, 1, 4 milliárd a korrupcióra, illetőleg a megvesztegetésre, míg a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó károk elérték a 185 millió forintot.

A vizsgált időszakban a cégek gazdasági bűncselekményekhez kapcsolódó vesztesége átlagosan 62 millió forintot tett ki. És a lista itt még nem ér véget, mivel külön kell szólnunk az egyéb költségekről, amelyekre több mint 833 millió forintot költöttek a vállalatok az elmúlt két évben. Ide tartoznak például az ügyvédi vagy a felderítői költségek. A cégek oroszlánrésze egyébként belső erőforrásból végzi felfedező tevékenységét, külső szakértőt ritkán vonnak be, amelyen Fekete Miklós álláspontja szerint nem ártana változtatni a jövőben. Mindezeken túl nem szabad megfeledkeznünk a vállatok mintegy 67 százalékát érintő, úgynevezett járulékos költségekről sem, amelyek nehezen számszerűsíthetők, de szintúgy komoly károkat okoznak. Ilyenek többek között a márkanevet és a részvényárfolyamot ért károk, a vásárlói/befektetői bizalom és az üzleti kapcsolatok megromlása, a dolgozói morál hanyatlása, valamint a menedzsment idejének felesleges lekötése.

Elúszott forintok 

A veszteségeket viszont csak alig-alig sikerül visszanyerni: a vállalatok 65 százaléka számolt be arról, hogy az őket ért legsúlyosabb bűncselekmények esetében a kárból egyáltalán semmi nem térült meg (ami magasabb az 58 százalékos globális átlagnál).

Ennek egyik lehetséges oka, hogy a magyarországi vállalatok 73 százaléka nem rendelkezik olyan biztosítással, amely gazdasági bűncselekmények esetén megtérítené a veszteségeket és a költségeket. Ennél kedvezőbb hír, hogy tíz százalékponttal (2005-ben 20, míg 2007-ben 30 százalék) emelkedett az úgynevezett anonim bejelentést támogató programokat, a "forródrótot" bevezető társaságok száma, amely érték meghaladja mind a globális (8 százalék), mind a régióban mért adatokat (10 százalék).

A kontroll-intézkedések (biztonsági őr, kamera stb.) terén viszont van némi elmaradásunk. Míg mi, magyarok átlagosan 7,6 ilyen intézkedést vezettünk be, addig Közép-Kelet Európában ez a szám 8,6, globális szinten pedig 9. Fontos lenne továbbá a megfelelő vállalati kultúra kialakítása, a kockázatos területek folyamatos ellenőrzése, valamint a szigorú kontroll környezet létesítése és a sebezhető területek feltárása az egyes szervezeteken belül, érvelt a szakember.

Fehér gallérosok "sportja"

Hazánkban a legsúlyosabb visszaélések elkövetője 90 százalékban férfi, jellemzően a 31 és az 50 év közötti korosztályból (80 százalék). Közülük 64 százalék diplomás; 55 százalékuk egyetemi végzettséggel rendelkezik. Sok mindent elárul, hogy a legsúlyosabb gaztevők 34 százaléka az érintett intézményben dolgozott. Az összes - súlyos és kevésbé súlyos - cselekmény több mint 90 százalékánál külső elkövetőt is bevontak az ügyletbe, amely a belső és vállalaton kívüli elkövetők közötti gyakori összejátszásra utal. A szakember hangsúlyozta, hogy az elkövetők gyakran egyáltalán nem érzik tettük súlyát, mintegy felmentik magukat, mondván, hogy "az a kis pénz nem számít a vállalatnak". Meglepő adat, hogy számos vállalat (16 százalék) nem kezdeményez büntetőeljárást, ha bűntényt tapasztal. A feljelentett elkövetők 31 százaléka ellen még nem születet ítélet, míg az ügyek 50 százaléka nem ért bírósági szakaszba, akárcsak a régióban.

Mit hoz a jövő?

Bár az elmúlt évtizedben nem csökkent számottevően a gazdasági bűntények száma, mind a külföldi, mind a hazai vállalatok bíznak abban, hogy őket nem éri utol a végzet. A magyarok közül 82 százalék egyenesen valószínűtlennek tartja, hogy az elkövetkezendő két évben ilyen bűncselekmény áldozatává válik.

Fekete Miklós szerint az önbizalom kissé eltúlzott, tekintve, hogy a törvénytelenségek nagy részére (30 százalék) véletlenül derült fény, ezért azt tanácsolja a gazdasági társaságoknak, hogy inkább készüljenek fel a legrosszabbra, mert akkor talán nem fognak ennyi kellemetlen meglepetésbe részesülni.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!