<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a jövőben is folytatja az egészségügyben dolgozók béremelését. Az ágazatban 2002 óta nem történt központi fizetésemelés. Március hetedikén kezdődnek a szakmával az idei bértárgyalások, amelyek keretében az egészségügyi ágazati vezetés célzottan oda fog figyelni azokra, akik kimaradtak vagy csekélyebb mértékben részesültek a tavalyi bérfejlesztésből - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2012-ben közel 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült a bérfejlesztésből. Az orvosok, szakorvosok és fogorvosok fizetése havi szinten több mint bruttó 65 ezer forinttal emelkedett. Az alapellátásban dolgozók bérhelyzetének javítása érdekében 2012 novemberében 14 százalékkal emelték a háziorvosok finanszírozását. A háziorvosi praxisok esetében az úgynevezett „kártyapénz” emelkedett, ami átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételt jelent egy praxis esetében. A védőnői ellátásban a gondozotti létszám alapján számított pontérték szerinti díjazás emelkedett, egy védőnői szolgálat bevétele átlagosan havi 25 ezer forinttal lett magasabb - olvasható az Emberi Erőforrások minisztériumának közleményében. 

A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás emelkedik. Az alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal nőtt. A tavalyi évben ötszáz végzett orvostan hallgatónak biztosítottak ösztöndíj formájában havi 100 ezer forintot. A szakorvosjelöltek/rezidensek számára először 2011-ben meghirdetett Markusovszky Lajos Ösztöndíj keretében a szakképzés befejezéséig havi 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak azok, akik vállalják, hogy a szakvizsga után Magyarországon dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Az ösztöndíj népszerűségét jelzi, hogy az ösztöndíjas helyekre 2012-ben is túljelentkezés volt, az 500 helyre több mint 600 fiatal orvos nyújtott be pályázatot. A házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása és a tartósan betöltetlen, jellemzően hátrányos helyzetű körzetekben a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése érdekében tavaly új ösztöndíjat hirdettekk meg. A Méhes Károly Ösztöndíj célja a tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok feltöltése.

A kormányváltás után sor került a hiányszakmákban dolgozók ösztönzésére is. A hiányszakmákban járó állami támogatást először a képzésüket 2010-ben megkezdők számára folyósította az ágazati vezetés. Ennek összege a diplomás minimálbér 50 százaléka, azaz 64.750 forint.

mfor.hu