2001. május 14. 11:00

Ismét az amerikai General Electric áll a Financial Times éves vállalat világranglistájának első helyén, amely a vállalatokat tőkepiaci értékük alapján rangsorolja.

Az átrendeződések alapján a hagyományos iparágak erősödnek a technológiai, a média- és a távközlési szektor rovására. Az európai rangsor egyetlen magyar cége a Matáv.

A tavalyi és tavalyelőtti listavezető Microsoftot megelőzve - piaci tőkeértéke alapján -- a General Electric volt tavaly a világ legnagyobb vállalata. A rangsorban az amerikai vállalatok dominálnak, az első tíz helyen nyolc amerikai cég van, s az ötszázas csoportban is 239 amerikai vállalkozás, 154 európai, 64 japán, 25 ázsiai, csendes-óceáni, 11 kanadai, négy latin-amerikai és egy-egy közel-keleti, illetve afrikai van.

A helycserék alapján a hagyományos iparágak erőre kaptak, míg az elmúlt néhány év sikerágazatai gyengébben szerepeltek, mint egy évvel korábban -- a japán Softbank például 403 helyet esett a ranglistán.

A GE piaci értéke a 2001. januári adatok szerint 477 milliárd dollár, 50 százalékkal több, mint a világranglista második helyén lévő Cisco Systemsé. A Microsoft az ötödik helyre csúszott.

Az európai vállalatok közül a brit--amerikai Vodafone a tavalyi 24. helyről a ranglista 8. helyére lépett, a brit--holland Shell a 10. helyen van 206 milliárddal.

A 375 legnagyobb európai vállalat listáján a Vodafone-t és a Shellt a Nokia, a BP, a GlaxoSmithkline, a brit HSBC Holdings, a Novartis, a TotalFinaElf, a France Télécom és a Deutsche Telecom követi. A rangsor egyetlen magyar vállalata a Matáv -- a 326. helyen áll 4,2 milliárd dolláros piaci értékével.