<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A francia gazdaság két zászlóshajója, a PSA Peugeot-Citroen autógyártó és a Société Générale bank jelentős leépítést jelentett be kedden: az előbbi 6 ezer munkahelyet szüntet meg Európában, ebből 4 ezret Franciaországban, a pénzintézet pedig "több száz" fős leépítésre készül.

A PSA mintegy 167 ezer embert foglalkoztat Európában, ebből 100 ezret Franciaországban. Az autógyártás a francia gazdaság egyik stratégiai ágazata, a franciaországi munkavállalók mintegy tíz százalékának biztosít munkát. A második legjelentősebb európai autógyártó az európai piac visszaesésével indokolta a döntést, amelynek értelmében 2012-ben 800 millió euróval csökkenti a kiadásait.

"Nem lesznek sem elbocsátások, sem önkéntes alapon történő leépítések" - ígérte meg ugyanakkor kedden a szakszervezeteknek a PSA-Citroen vezetése, amely a munkahelyek megszüntetését a nyugdíjba vonulók állásának felszámolásával és belső átszervezésekkel képzeli el. A PSA Peugeot-Citroen mintegy 2 ezer saját állást szüntet meg, ebből ezret a gyártórészlegeknél. A legtöbb munkahely a fejlesztési és kutatási központokban szűnik meg, összesen 2100. Közülük ötszáz személy belső foglalkoztatású, 1600 állás pedig külsős munkahely az autógyár franciaországi alvállalkozóinál. 
 

Az autógyártó megerősítette, hogy egyetlen fejlesztési programját sem függeszti fel, és egyetlen telephelyet sem zár be. Ezenkívül összesen, 2500 főt foglalkoztató európai külsős cégekkel nem újítják meg a szerződéseket, de a PSA vezetősége szerint ez sem jár elbocsátásokkal, mert a megbízott cégek konkrét projekteken dolgoznak, amelyek közül van, amelyik véget ért, s olyan is van, amelyik folytatódik. A jelentős leépítés spontán tüntetést váltott ki a dolgozók részéről, akiknek egy csoportja délután az autógyár párizsi székhelye előtt tiltakozott a bejelentés miatt.

"Fel vagyunk háborodva, mert nincs ok a munkahelyek megszüntetésére a PSA-nál, ahol 11 milliárd eurós likviditás áll rendelkezésre" - jelentette ki Jean-Pierre Mercier, a CGT szakszervezeti tömörülés részéről. Véleménye szerint a PSA versenyképes Franciaországban, és elfogadhatatlan, hogy a külföldi befektetéseket a franciaországi munkahelyek rovására tervezi a cég. A PSA a Renault-hoz hasonlóan a 2008-as válság idején állami támogatásban részesült. Akkor cserébe mindkét vállalat ígéretet tett arra, hogy nem helyezi át külföldre a gyártóhelyeit. 
 

Frédéric Oudéa, a Société Générale elnöke a szakszervezetetekkel folytatott keddi találkozóján annyit közölt, hogy "több száz" munkahelyet számol fel a bank Franciaországban. "Frédéric Oudéa eléggé pesszimista képet vázolt fel az általános helyzetről és a 2012-es perspektíváról, majd megszorítási csomagot jelentett be" - mondta a megbeszélés után Michel Marchet szakszervezeti vezető. 

A Société Générale az egyik legnagyobb francia bank és az adósságválságnak az egyik leginkább kitett pénzintézet. Világszerte 160 ezer embert foglalkoztat, ebből 40 ezret Franciaországban.
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.