2p

Miközben az egészségügyi intézmények hónapról-hónapra eladósodottabbak, nyolc kórház összesen több mint 94 millió forintot utalt vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) abból a csaknem 12 milliárdból, amit tartozásaik mérséklésre kaptak augusztus végén - számol be a Világgazdaság.

Az újság hétfői cikke szerint az egészségpénztár nem árulta el, mely intézményeknek és miért nem sikerült felhasználniuk teljes egészében a nekik szánt apanázst, ezt majd csak a minden intézményre kiterjedő utólagos Kehi-ellenőrzést követően közlik.

A kórházak még július végén kaptak 11,8 milliárd forintot tartozásaik rendezésére, az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából engedélyezett gyorssegélyt augusztus végéig fel kellett használniuk. A kórházanként pontosan meghatározott összeget elsősorban a május 31-én lejárt köztartozásaik, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlák rendezésére, valamint a vállalkozásban, szabadfoglalkozás keretében egészségügyi tevékenységet végzők felé fennálló tartozásaik kiegyenlítésére használhatták fel. Az ezek után még esetlegesen fennmaradó összegből javíthatták szolgáltatásaikat, elsősorban a várólisták csökkentése érdekében, de felújításra, beruházásra például nem használhatták fel a pénzt.

Május végén az egészségügyi intézmények már több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Azóta ez az összeg folyamatosan, havonta átlagosan 4 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg is vannak olyan kórházak, klinikák, amelyek tartozása több milliárd forintra rúg. Az átlagos fizetési határidő pedig még mindig 180–200 nap, háromszorosa a törvényi határidőnek - írja az újság.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!