<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Miközben az egészségügyi intézmények hónapról-hónapra eladósodottabbak, nyolc kórház összesen több mint 94 millió forintot utalt vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) abból a csaknem 12 milliárdból, amit tartozásaik mérséklésre kaptak augusztus végén - számol be a Világgazdaság.

Az újság hétfői cikke szerint az egészségpénztár nem árulta el, mely intézményeknek és miért nem sikerült felhasználniuk teljes egészében a nekik szánt apanázst, ezt majd csak a minden intézményre kiterjedő utólagos Kehi-ellenőrzést követően közlik.

A kórházak még július végén kaptak 11,8 milliárd forintot tartozásaik rendezésére, az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából engedélyezett gyorssegélyt augusztus végéig fel kellett használniuk. A kórházanként pontosan meghatározott összeget elsősorban a május 31-én lejárt köztartozásaik, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlák rendezésére, valamint a vállalkozásban, szabadfoglalkozás keretében egészségügyi tevékenységet végzők felé fennálló tartozásaik kiegyenlítésére használhatták fel. Az ezek után még esetlegesen fennmaradó összegből javíthatták szolgáltatásaikat, elsősorban a várólisták csökkentése érdekében, de felújításra, beruházásra például nem használhatták fel a pénzt.

Május végén az egészségügyi intézmények már több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Azóta ez az összeg folyamatosan, havonta átlagosan 4 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg is vannak olyan kórházak, klinikák, amelyek tartozása több milliárd forintra rúg. Az átlagos fizetési határidő pedig még mindig 180–200 nap, háromszorosa a törvényi határidőnek - írja az újság.

MTI