TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. december 8. 04:25

Ahogy az idei évben megszokhattuk, a legutóbb zárult negyedév végén ismét kevesebb volt a BKV dolgozóinak létszáma. Idén így már 428 fővel csökkent a társaság állománya.

Az első és a második negyedévben is 170 fő feletti csökkenés volt a BKV dolgozói létszámában, a trend a harmadik negyedévben is folytatódott. Igaz, az üteme lassabb lett, hiszen 82 emberrel csökkent a közlekedési vállalatnál dolgozók száma. Így egyébként az idei első kilenc hónapban már 428 emberrel csökkent a BKV létszáma, ami azt jelenti, hogy nagyjából 4 százalékkal lett kisebb a humán gárda.

Így koccant hétfőn két metrókocsi

Az idei évben egyébként a vállalat korábbi közlése szerint a buszos üzletág csökkenő teljesítménye indokolta a létszámcsökkenést. A cég sajtóosztálya korábban úgy nyilatkozott, hogy a dolgozói létszám csökkenése főleg az Autóbusz- és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság területét érintette, melynek hátterében elsősorban az új autóbusz-üzemeltetési modell miatti teljesítménycsökkentés áll.

A most lezárult időszakban ugyanakkor már könnyen lehet, hogy nem elsősorban a létszámleépítés, hanem a járművezetők elvándorlása miatt csökkent a létszám. Erre utalhat, hogy a közlekedési dolgozók nagyobb arányú béremelést követelnek a következő két évre. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) hétfőn kiadott közleménye szerint a munkaerő elvándorlás, illetve a buszvezető hiány megoldása érdekében jövőre 25, 2018-ban pedig újabb 20 százalékos, összesen 45 százalékos béremelésre van szükség a teljes munkavállalói körben.

Az igény elsőre talán sokkoló, de figyelembe véve a mostani kereseteket, továbbá a minimálbér- és a szakmunkás bérminimum-emelésének a mértékét, már nem is tűnik nagyon elrugaszkodottnak.

Ilyen BKV buszok szelik a várost

A közlekedési társaság holnapján szereplő adatok szerint ugyanis a harmadik negyedévben a dolgozókra 9,6 milliárd forintot költöttek bérként, ami 560 millióval marad el a második negyedévitől. Ezek alapján az egy dolgozóra jutó havi bértömeg (bruttó bér) 307 ezer forint. Mindez azt jelenti, hogy egy járművezetőnek ennél vélhetőleg kisebb a bruttó bére, mivel a teljes bértömegben a menedzsment is benne van.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.