2017. október 5. 13:34

A Bazilikánál magasabb épületet nem szeretne látni Budapesten a miniszter.

A mai Kormányinfón Lázár Jánost kérdezték a MOL új székházának ügyéről is. Az olajipari cég a Kopaszi-gáton tervezi megépíteni a toronyépületet, amelynek magassága elri a 120 métert.
 
A makett 
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban közölte, hogy az építési engedélyeket a területileg illetékes önkormányzatok adják ki, nem a kormány. Így neki, mint egyébként az építési területért felelős kormánytagnak nincs jogi lehetősége, hogy beavatkozzon ebbe az ügybe, mert nincs rá jogköre.
 
Lázár leszögezte, a MOL az egyik, ha nem a legfontosabb, ikonikus szereplője a magyar gazdaságnak, s a mindenkori magyar kormány jól teszi, ha támogatja a cég terveit. Ugyanakkor a projekttel szemben állást foglaló építészeknek, városvédőknek igazuk van abban, hogy egy épület magassága hatással van Budapest építészeti egységére.
 
Lázár hangsúlyozottan személyes álláspontja szerint a Bazilikánál magasabb épületet nem lenne szabad építeni. Ennek szimbolikus üzenete is van - tette hozzá.
 
A miniszter annak örülne, ha ebben a kérdésben sikerülne koszenzusra jutni. Mint mondta, a MOL üzletpolitikájába nem akar beleszólni, de azt szerinte figyelembe vehetné a cég, hogy a tervezett székházzal ökológiailag tájsebet ejtenek a fővároson.
 
mfor.hu