<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb részarányt értek el a televíziós előfizetéseken belül a digitális szolgáltatások – hangzott el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdai sajtótájékoztatóján. A szakemberek szerint ez a tendencia folytatódhat a jövőben is. Az NHH első alkalommal készítette el televíziós gyorsjelentését, melyet szerdán sajtótájékoztatón mutattak be. A piacvezető tévészolgáltató továbbra is a UPC, de a Digi egyre jobban megközelíti.

Június végén 42,4 százalék volt a digitális szolgáltatások részaránya a teljes televíziós piacon belül, ez az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt, áprilisban még 40,8 százalék volt. „Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog a következő időszakban is, a szolgáltatók marketingje is ebbe az irányba hat” – mondta el az eseményen Ferenczhalmy Bálint, az NHH piackutatási és monitoring osztályának vezetője.

Mindez azt jelenti, hogy június végén már 1,037 millióan tévéztek digitálisan, áprilisban ez a szám még csak 988 ezer volt. Ezzel szemben az analóg tévéelőfizetések száma kismértékben csökkent, három hónap alatt mintegy 23 ezerrel.

A hatóság jelentése a piac 80-85 százalékát fedi le, így az összes előfizetés számára csak következtetni tudnak, a becslések szerint 2,937 millió előfizetés van ma Magyarországon.

Még mindig vezet a UPC, de jön a Digi

A piaci szereplőket vizsgálva az derül ki, hogy öszesítésben még mindig vezet a UPC 33,4 százalékos részarányával, de az utóbbi időben a Digi már egyre jobban megközelítette, június végén 24,1 százalékot ért el – emelte ki Ferenczhalmy Bálint.

A vezetékes szegmensben nagyobb a UPC előnye, ott a Digi mindössze 10 százalékos részarányt ért el és még a T-Home is megelőzte 20 százalékával. A vezeték nélküli szolgáltatások terén viszont több mint 50 százalékos a Digi részaránya.

„Arra lehet számítani, hogy tovább csökken majd a különbség a UPC és a Digi között, de azt nem gondolom, hogy utol is érné” – mondta el az mfor.hu kérdésére Ferenczhalmy Bálint. Szerinte a Digi új sportcsatornája nem fogja jelentősen befolyásolni a piaci súlyokat. „Bár népszerű a foci, de ez a lépés vélhetően nem fog jelentős mozgást hozni a piacon” – vélekedik az NHH szakembere.

Továbbra is csökken a vezetékes telefon részaránya

Szerdán a tévés jelentéssel egyidőben közölte az NHH a júniusi vezetékes gyorsjelentését, melybe hét új szolgáltatót is bevontak az eddigiek mellé. Ha nem vesszük figyelembe ezeket az új szolgáltatókat, akkor megfigyelhető, hogy tovább csökkent a vezetékes telefonok száma, száz embere 30,69 darab jutott.

A kezdeményezett hívások időtartama, illetve az egy telefonra jutó hívások időtartama viszont kismértékben emelkedett májushoz képest. Az átlagos hívások időtartama a májusi 3,13 percről júniusban 3,11 percre csökkent.

Az új szolgáltatók belépése elsősorban a szélessávú internet-előfizetések terén figyelhető meg, abban a szegmensben 132 ezerrel emelkedett az előfizetések száma elsősorban a hét új szereplőnek köszönhetően.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.