TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormánypárti lap értesülései szerint nem lesz fizetésemelés, új embereket sem vesz fel a multi, inkább elhagyja az országot.

Kivonulhat a Tesco Magyarországról, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, ha sztrájkjaikkal tovább tizedelik a napi bevételeket a helyi dolgozók, írja a Magyar Idők. A kormánypárti lap cikkében olyan forrásra hivatkozik, aki a Tesco londoni központjában működő menedzsment tagja.

(MTI)

Mint ismert, a multi hazai dolgozói fizetésemelést és létszámbővítést követelnek, mely érdekében szeptemberben több áruházban is sztrájkoltak országszerte, és a dolgozókat képviselő szakszervezetek már októberre és novemberre is meghatároztak sztrájkidőpontokat.

A londoni forrás szerint azonban ennek végül nem lesz eredménye, mert a Tesco az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségterve nem teszi lehetővé, hogy a jelenlegi forgalom mellett több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre. Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat központjában, hogy amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018. március után.

A lap forrása szerint már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel, így a Tesco akár hamarabb is dönthet a kivonulás mellett.

A fejleményekre rímel, hogy a Tesco épp két hete közölte, hogy akár 250 dolgozójától is megválik, viszont őket a központi irodából küldik el. Az pedig pont a kivonulás ellen szól, hogy a multi a dolgozókat képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) való tárgyalás után úgy döntött, elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket, és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. A legutóbbi ismert álláspont szerint azonban a kért 15 százalékos létszámemelésbe valóban nem mennek bele.

Közben a Tesco Europa lengyelországi egységeiben is demonstrálnak a dolgozók. A Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció Solidarnosc Tesco elnevezésű tagszervezete október 17-én régiós tüntetést tart a vállalat prágai központjánál, melyre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták.

"Felkértek, hogy vegyünk részt a Tesco magyar, cseh, lengyel és szlovák egységeiben tömeges létszámleépítéssel járó racionalizálási szabályzat elleni megmozdulásban. Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat"

- mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

A Tesco itthon egyébként hétfő délután kettőkor folytatja a tárgyalásokat a KDFSZ és a KASZ képviselőivel. Ennek eredményét vélhetően befolyásolja majd a multi országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -tipusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Ha mégis kivonulás lesz ebből, akkor a számok: a Tesconak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Frissítés: A 24.hu a Magyar Idők értesülése nyomán megkérdezt a brit láncot, valóban ki akarnak-e vonulni Magyarországról. A multi cáfolt:

"A Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi  és közép-európai működés mellett."

A kivonulásról egyébként már 2014-ben és 2016-ban is szóltak pletykák.

(Magyar Idők, MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.