4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon a megkérdezettek 27 százaléka tapasztalt valamilyen jelentős visszaélést cégénél az elmúlt két évben - derül ki az Ernst & Young legfrissebb felméréséből. Ennél magasabb arányt csak Oroszországban mértek a cég szakemberei, az európai átlag 15-16 százalék ezen a téren. Mfor.hu-háttér.

Tizenkettedik alkalommal végezte el európai kutatását az Ernst & Young a visszaélésekről és a korrupcióról. 25 európai országban telefonos és személyes interjúk során országonként 100-110 interjúalanyt kérdeztek, akik ezer főnél többet foglalkoztató tőzsdei cégnél dolgoznak. A csoportban voltak felső- és középvezetők, valamint alkalmazottak is.

Mindenki tud róla

"A visszaélések előfordulását tekintve Oroszország mögött másodikak vagyunk: a magyar válaszadók 27 százaléka tapasztalt jelentős visszaélést a cégénél az elmúlt két évben. A harmadik helyen Horvátország áll, a többiek viszont jelentősen lemaradva követik az első hármast. Európában az átlag 15-16 százalék" - mondta a cég szerdai sajtótájékoztatóján Bíró Ferenc, az Ernst & Young Visszaélés-kockázatkezelési Üzletágának vezetője.

A kutatás eredményei szerint a magyar válaszadók majdnem kétharmada szerint a vállalatának vezetése hajlamos megkerülni a kontrollokat, miközben Európában csak az emberek fele gondolja így. A magyarok szerint ennek oka a menedzsmentre nehezedő nyomás, az eredmények miatti megnövekedett elvárások. A magyarok 75 százaléka szerint a korrupciós praktikák széles körben elterjedtek, miközben az európai országokban ez az arány 62 százalék.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar cégek a korrupció-ellenes kultúra terén elmaradnak európai versenytársaiktól. "Minden cég olyan lesz, amilyen a vezetése: ha a menedzsment elkötelezett a transzparens működés mellett, akkor az a dolgozókra is jellemző lesz" - emelte ki Bíró Ferenc. A szakember hozzátette: a magyar emberek 43 százaléka nem bízik saját cégének etikus működésében, ez azért megdöbbentő, mert Európában csak 28 százalék ez az arány.

"Mindenki korrupt, csak én nem"

Érdekesség, hogy a korrupció magas előfordulása mellett a magyar válaszadók 57 százaléka szerint jó üzlet a tisztességes működés, ők nem bíznának meg olyan céget, mely a közelmúltban korrupciós ügyben volt érintett. Az emberek több mint egyharmada nem is dolgozna ilyen cégnél - mutatott rá az Ernst & Young szakembere. "Mindenki tisztában van a problémákkal, de úgy gondolják, hogy azok nem az ő vállalatukra jellemzők, egymásra mutogatnak" - érzékeltette a tipikus hazai gondolkodást Bíró Ferenc.

Ezt támasztja alá, hogy amikor korrupciós praktikákra kérdeztek rá (ajándék, készpénz elfogadása, vendéglátás), akkor a felsővezetők 75 százaléka és a munkavállalók 52 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezeket nem érzi elfogadhatónak a növekedés érdekében sem. Tehát ellenzik a korrupciót a magyar válaszadók, miközben tisztában vannak vele, hogy létezik a probléma.

A korrupció okainak feltárásában is az egymásra mutogatás látszik: a válaszadók 34 százaléka szerint az állami szabályozókban nincs meg a kellő szándék a megvesztegetések visszaszorítására. További 53 százalék szerint az a probléma, hogy a hatóságok nem tudják bizonyítani a korrupciót. Lehangoló, hogy a felmérésben résztvevők 76 százaléka szerint a korrupció már kezelhetetlen hazánkban, olyannyira elterjedt, hogy talán jobb lenne szemet hunyni felette. Az emberek 69 százaléka szerint szigorúbb felügyelettel kezelhető lenne a probléma.

Siralmas eredményt hozott az a kérdés is, mennyire bevett gyakorlat a megvesztegetés: a magyar dolgozók 45 százaléka szerint egy-egy szerződés elnyerésekor már-már természetes a korrupció, miközben Európában csak az emberek 28 százaléka gondolja így.

Az Ernst & Young felmérése azt nem vizsgálta, hogy a közpénzek felhasználásakor nagyobb-e a korrupció aránya, azonban Bíró Ferenc szerint ahol uniós vagy kormányzati pénzek forognak, ott a tapasztalatok szerint nagyobb az ilyen jellegű kitettség.


Beke Károly
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!