2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A közbeszerzésekben résztvevők szerint a közbeszerzések hatékonysága nem érheti el a profitorientált szféráét. Többek között ezt állapította meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közreműködésével, a Budapesti Corvinus Egyetem által folytatott Közbeszerzés és versenyképesség című kutatás, amelyben a közbeszerzési piac 110 szereplőjének véleményét mérték fel a szakemberek.

Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem szakembere a felmérés eredményét ismertető sajtótájékoztatón kedden elmondta: a megkérdezettek - klasszikus ajánlatkérő közszolgáltatók, az ajánlattevők, a tanácsadók és jogalkotók - többsége a közbeszerzést elnehezítő tényezők közül a felesleges adminisztratív terhek folyamatos növekedését, a jogorvoslatok magas arányát nevezték meg.

A vélekedések szerint a tisztességtelen versenynek kevéssé tud gátja lenni a szabályozás, miközben a piaci folyamatokat közepes mértékben gátolja a közszolgáltatói szektorban.

Tátrai Tünde szerint a hatékonysággal kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszok a szabályozás állandó változására és az intézményrendszer elemeinek tíz év alatt keveset változó gyakorlatára is utalnak.

A hatékonyság növelése érdekében a törvényi szabályozás könnyítését és legkevésbé sem szigorítását emelték ki a válaszadók, hivatkozva a piaci szabályozás egyértelműen túlzott mértékére, de hangsúlyozva a korrupció elleni szigorú fellépés és közbeszerzési kultúra fejlődésének szükségességét. A kutatás szerint a közbeszerzésekben kreatív megoldások alkalmazását lehetővé tevő szabályozás nem tud érvényesülni, a szereplők kockázatkerülő magatartása miatt, ezt erősítik az aránytalanul magas - hirdetményellenőrzési díjak, a megkövetelt közjegyző által hitelesített nyilatkozatok, és igazolások költsége. Ezért a válaszadók szerint a közbeszerzés az innováció gátjává válik.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!