2017. április 19. 16:34

Felismerték, hogy a módosító a hazai kiskereskedőkkel is kiszúrna, így elvileg elnapolták az ügyet.

Meggondolta magát a kormány, és egyelőre mégsem nyomja át a törvénymódosítást, mely alaposan megnehezítené az áruházak életét, írja az Origo.

A kérdéses módosítóról még márciusban kezdtek el szállingózni az információk, és rögtön heves tiltakozást váltott ki a Magyar Reklámszövetségből és az Országos Kereskedelmi Szövetségből is. Intézkedéseivel egyebek mellett 20 milliárd forintot szednének be az áruházak parkolóinak megadóztatásával, megadóztatnák a házhozszállítást, gyakorlatilag kinyírnák a reklámújságokat, visszahoznák a vasárnapi boltzárat, és kivetnének egy bújtatott adót is, melyet úgy szednének be, hogy nagyon nehezen teljesíthető, eladói létszám-minimumot írnának elő a kereskedőknek, melyet, ha nem érnek el, akkor a fel nem vett dolgozók után a garantált bérminimum 60 százalékát kellene "adók módjára" az államkasszába fizetniük.

Az Origo most azt írja, hogy a módosításban nincs egyetértés, mert a szakszervezetek és a munkaadók közötti vitákat nem a kormány akarja rendezni, a felvetett intézkedések egy része pedig nemcsak a multiknak, de a magyar kereskedőknek sem kedvező. Felismerték például, hogy ha a bújtatott adó miatt a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Minderről az Origo értesülésként ír. Mivel azonban most már kevés sajtótermék kormányközelibb az egykor szebb napokat látott lapnál, ezt kezelhetjük biztos információként is.

A törvénytervezet egyébként még a kormánypártban sem aratott osztatlan sikert, Kósa Lajos sem értett vele egyet maradéktalanul, ennek ellenére múlt héten még arról beszélt, hogy április végéig átnyomják. De akkor most már nem.

mfor.hu