2016. június 20. 16:31

Noha komoly mérföldkőnek nevezik a megállapodást, melyet az MTVA kötött az elkövetkezendő 4 olimpia közvetítésére, ezzel sokmilliárdos költségbe verte magát a köztévé.

Hétvégén jelentette be az MTVA, hogy hosszú távú szerződést kötött a Discovery Communications-szel a 2018 és 2022-es téli Olimpia és a 2020 és 2024-es nyári Olimpiai játékok közvetítésére vonatkozatóan. A megállapodás értelmében az MTVA a 2018 és 2022-es téli Olimpiai Játékok és a 2020 és 2024-es nyári Olimpia szabadon fogható audiovizuális és rádiós közvetítési jogaival rendelkezik majd.

Emellett a megegyezés lehetővé teszi az MTVA számára, hogy a 2018 és 2024 között megrendezett Olimpiai Játékok magyar nyelvű közvetítéseit a szomszédos országokban a helyi kábelszolgáltatók fizetős csomagjaiban, egy televízió és egy rádió csatornán is elérhetővé tegye. Az MTVA jogosult még a magyar közszolgálati csatornákon az élő eseményeket követően hírösszefoglaló anyagok közvetítésére is.

Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója szerint a fentieken túlmenően "az is jelentős eredmény a megállapodásban, hogy a közmédia rendelkezni fog az olimpiai közvetítések digitális jogaival is".

Vajon ki és mennyit keres a legjobban fizetett focista?

Noha a megállapodást a közleményben mérföldkőnek nevezték, minden bizonnyal ezzel sokmilliárdos kiadást vállalt fel a közmédia. Az MTVA nemrég tette közzé ugyanis, hogy idén mennyibe kerül a nyári sportesemények közvetítése. Eszerint csak a riói olimpia egymilliárd forintba kerül az állami  médiának. Így némi inflációval számolva a szerződésben rögzített négy olimpia közvetítési költsége minimum 5 milliárd forintot fel fog emészteni a közmédia büdzséjéből.

Igaz, nézettségi szempontból sokat nyer vele a köztévé. Jellemzően ugyanis csak a sporteseményekkel tudnak nézőket elcsábítani a két nagy kereskedelmi csatornától. Az olimpia pedig - a közlemény szerint - kiemelt jelentőségű és rendkívül népszerű a magyar nézők körében.  A 2012-es londoni játékokat több mint 7,6 millióan (a teljes népesség 83 százaléka - RCH), a 2014-es Szocsiban megrendezett téli olimpiát pedig 6 millióan (a teljes népesség 66,6 százaléka - RCH) követték a közmédia csatornáin keresztül.

mfor.hu