1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre átlagosan öt-tíz százalékos papírár-növekedéssel kell számolniuk a hazai nyomdáknak - mondta el a Világgazdaságnak Peller Katalin, a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség főtitkára.

Hasonlóan az idei drágulásoknál tapasztaltakhoz, a nyomdák várhatóan beszállítói forrásaik felülvizsgálatával és költségstruktúrájuk átalakításával fognak válaszolni, s kísérletet tesznek termékeik árának növelésére is.

A nyomdákat igen érzékennyé teszi, hogy költségeiknek 50-60 százalékát teszi ki a papír beszerzése. Peller Katalin elmondta: míg a nyomdák éves ármegállapodásokat akarnak elérni, addig a papírgyártók és -kereskedők fél- vagy negyedéves szerződések megkötésére törekszenek. A legtöbb megállapodás októberben és novemberben születik.

A teljes piacot tekintve a nyomdák mintegy tíz százaléka van olyan helyzetben, hogy évi tízezer tonna feletti papírfelhasználással nagy megrendelőnek számítva kedvezményes árat kapjon. Ez mintegy hétszáz céget jelent, ezek adják a hazai papírfelhasználás 80 százalékát - írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!