Egy éven belül újabb felszámolásokra lehet számítani a magyar hús- és konzerviparban. Az élelmiszeripari szektor majdnem minden szereplője komoly pénzügyi problémákkal és állandó fizetési késedelemmel küzd, írja a Napi Gazdaság.
Az élelmiszeripari cégek közül a hús-, a konzerv- és részben a tejipari vállalatok a kilencvenes évek elején a gyenge piacai lehetőségeik miatt nem kerültek tőkeerős befektetők kezébe. Ezek a zömmel magyar érdekeltségű cégek eladósodtak, és mivel vevőikhez, a nagy multinacionális kiskereskedelmi láncokhoz képest kisvállalkozásnak számítanak, nincsenek alkupozícióban velük szemben. Jövedelmük csak annyi maradt, hogy éppen működni tudnak, de márkát vagy terméket fejleszteni, vagy tőkét felhalmozni nem.
[ajanlo=90][igazitas=left/]Az elemzők szerint ezek a vállalkozások mára részben kivéreztek, például a kedvezőtlen árfolyamváltozások, a minimálbér-emelkedés, az uniós cégekkel való verseny és a megváltozott támogatási rendszer miatt. Sokukat felszámolták vagy végelszámolták, például a Hajdú Bétet és a Bábolnát, vagy eladták, mint a Pick-csoportot és a Herzet.
Három éven belül az áruházláncok némelyike is megszűnhet vagy kivonulhat a hazai piacról, ami több élelmiszeripari beszállítót is magával ránthat. Magyarországon jelenleg 16 jelentős hálózattal rendelkező kiskereskedelmi cég van a piacon, amelyek legtöbbje egyszerre jelent meg nálunk a kilencvenes évek elején-közepén, ezért nagyon éles a verseny. A magyarországinál jóval nagyobb vásárlóerővel rendelkező Ausztriában viszont csak 4 országos és 3 regionális kiskereskedelmi hálózat működik, írja a Napi Gazdaság.
Újabb magyar élelmiszeripari cégek szűnhetnek meg
Egy éven belül újabb felszámolásokra lehet számítani a magyar hús- és konzerviparban. Az élelmiszeripari szektor majdnem minden szereplője komoly pénzügyi problémákkal és állandó fizetési késedelemmel küzd, írja a Napi Gazdaság.