2p

A balatoni borászati cégnél október végén tőkeleszállításról döntöttek.

A Tihany-Vin Kft. tőkéjét 344 millió forinttal 30 millióra csökkenti az egyedüli tulajdonos, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft. - derül ki a cégközlönyből. A közzététel szerint a törzstőke leszállítására veszteségrendezés miatt van szükség. 

A 2018-as beszámoló adatai alapján ezúttal nem a negatívba forduló saját tőke, vagy egy tetemes veszteséges év volt az, ami erre a lépésre késztette a tulajdonost. A problémát az okozta, hogy a saját tőke a jegyzett tőkénél kisebb, a számviteli jogszabályok alapján ez is tulajdonosi közbeavatkozást igénylő szituáció. 2018-ban a saját tőke 195 millió forint volt szemben a jegyzett tőke 374 milliójával. Ez úgy fordulhatott elő, hogy az előző évek eredményeit felhalmozó eredménytartalék soron 350 millió forint veszteség szerepel. 

A 2017. májusa óta a felcsúti milliárdos közvetett tulajdonában lévő cégnél a tőke leszállítása váratlannak is tűnhet a korábbi dokumentumok alapján. A tavalyi éves beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletben is kitérnek a saját tőke túlzottan alacsony értékére: 

"A társaság saját tőkéje a jegyzett tőke alatt van, illetve a rövid lejáratú eszközei nem fedezik a rövid lejáratú kötelezettségeket, de a tulajdonosok szükség szerint biztosítják a folyamatos működéshez szükséges forrásokat". 

A fentiek arra utalnak, hogy a tulajdonosok adott esetben befizetésekkel biztosítják a szükséges forrást, és nem tőkekivonással rendezik a kialakult helyzetet. 

A Tihany-Vin Kft. egyébként nem feltétlenül a legjobban prosperáló cég Mészáros Lőrinc cégbirodalmában. Ugyan tavaly 6 millióról 10 millió fölé emelkedett az éves árbevétel, ám az egyéb bevételek jócskán megcsappantak, 18,5 millió után 3,9 milliót tüntettek fel. Arra a kiegészítő mellékletben nem térnek ki, hogy mi áll a visszaesés hátterében. Mindezzel párhuzamosan a kiadások változatlan szinten maradtak, aminek eredménye az lett, hogy a korábbi 179 ezres veszteség után tavaly majdnem 11 millió mínuszt könyveltek el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!