2019. augusztus 1. 05:45

Mondhatnánk erre akár azt is, hogy példaértékű a fideszes honatya adózási morálja, hiszen az utolsó fillérig az államkasszába utalta a nyereségét.

Az évente leadott vagyonnyilatkozatok alapján több honatyának is van érdekeltsége egy vagy több gazdasági társaságban is; van, amelyiknek egyedüli tulajdonosa, van, amelyik esetében rokonokkal, üzlettársakkal osztoznak a cégtulajdonlás felelősségén és eredményén is. Mind közül az egyik leginkább említésre méltó Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkárának egyik érdekeltsége. Az államtitkár a vagyonnyilatkozata és a cégadatbázis szerint is két társaság résztulajdonosa:

  • a Tuzson Mérnöki Iroda Kft.-t a Biczi és Turi Ügyvédi Irodával,
  • a Beta Consulting Kft.-t pedig Biczi Tamás Lászlóval közösen birtokolja.

A mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozó Tuzson Mérnöki Iroda Kft. 2018-as éve nagyjából olyan volt, mint az előző. Az árbevétel néhány tízezer forinttal kevesebb volt, 4,17 millió forint, melyből a végére mégis a korábbinál több, 550 ezres nyereség maradt. Osztalékfizetésre nem került sor.

Tuzson Bence (Fotó: MTI) Tuzson Bence (Fotó: MTI)

Ennél sokkal érdekesebb azonban Tuzson másik érdekeltsége, a Beta Consulting Kft. Az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással fő tevékenységként foglalkozó cég árbevétele még 2015-ben zuhant be: a 2014-es 20,6 millió forint után rendre 3,4-3,8 millió forint folyt be a kasszába, melyből 1,3-1,4 milliós adóalapot tudtak kimutatni. 2016-ban azonban történt valami rendkívüli, amire az amúgy igen szűkszavúra vett kiegészítő mellékletben sem tértek ki egyik évben sem. A legutóbbi három évben egy forint nyereség sem maradt a cégnél az eredménykimutatás szerint.

2018-ban a 3,81 millió forintos árbevételből - mely egyébként forintra megegyezik a 2017-essel - a költségek levonása után 1,41 millió forint adózás előtti eredmény maradt. Pont ugyanannyi, mint 2017-ben és 100 ezerrel több, mint 2016-ban.

Normális esetben ezt az adóalapot különféle növelő és csökkentő tényezőkkel szokták módosítani, majd az így kapott alapra vetítve határozzák meg a fizetendő adót. A Beta Consulting esetében azonban az elmúlt 3 évben az utolsó fillérig befizették az adóalapot az államkasszába. Vagyis az adózás előtti eredmény megegyezett a kimutatott adófizetési kötelezettséggel, erre pedig meglehetősen ritkán találni példát. Mondhatnánk akár azt is, hogy az államtitkár adózási morálja tökéletes, a teljes nyereségéről lemond az államkassza gyarapítása érdekében.

Persze valójában nem ilyesmiről lehet szó. Mivel a kiegészítő mellékletben egyik évben sem találtunk magyarázatot erre a kialakult helyzetre, levélben megkerestük a megadott e-mailcímen a társaság ügyvezetőjét, Tuzson Balázst, aki a cégkivonatban közzétett adatok alapján szinte biztosan közvetlen rokonságban áll Tuzson Bencével. Kérdéseinkre azonban a mai napig nem érkezett válasz, így egyéb lehetőség hiányában a számviteli ismeretek között keresgethetjük a lehetséges válaszokat.

Mint azt már írtuk, a leglogikusabb és legkézenfekvőbb lehetőség az, hogy az 1,41 millió forintos adózás előtti eredményt az adóalapot növelő tényezők húzták fel annyira, hogy végül a teljes eredményt az államkasszába kellett fizetni. Ilyen adóalap növelő tétel nagyon sok minden lehet, a teljesség igénye nélkül:

  • a céltartalékképzés (ilyen nem történt),
  • törvény szerint elszámolt értékcsökkenési leírás (erre sem utalnak a számok),
  • tárgyi eszközök, immateriális javak állományból történő kivezetésekor a könyv szerinti érték (ilyen sem történt a mérleg szerint),
  • elengedett követelés (ez is legfeljebb néhány ezer forint lehetett, a követelések állománya 17 ezer forinttal csökkent),
  • valamint a nem vállalkozás érdekében felmerült költségek növelhetik az adóalapot.

Feltételezésünk szerint utóbbi jelenthet lehetséges magyarázatot a szokatlan jelenségre. Ide sorolható a 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke, ha egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel, az elévült követelés miatti ráfordítás, off-shore cégnek kifizetett ellenérték, valamint bizonyos esetekben a véglegesen átadott pénzeszköz is, ha azt például olyan külföldi személy kapja, amelynek államával Magyarországnak nincs hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről.

Noha évek óta nincs kimutatott adózott nyeresége a Beta Consulting Kft.-nek, tavaly mégis sikerült osztalékot is kivenni a cégből. Az eredménytartalék terhére ugyanis 2 millió forint kifizetéséről határoztak Tuzsonék. Ilyenre legutóbb 2015-ben volt példa, akkor a teljes nyereséget kilapátolták, 2,1 millió forintot. 2014-ben pedig - amikor még jobban ment a cégnek - 12,1 milliós osztalékon osztozkodhattak a tulajdonosok.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.