3p

Talán nem túlzás azt állítani, hogy némiképp váratlan fejlemény, a 2021-es évet veszteséggel zárta a két hölgy közös reklámügynöksége.

Már szinte hagyománynak is nevezhető, hogy jókora késéssel teszi közzé éves beszámolóját Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata közös cége, a Nakama & Partners Kft., hiszen ezúttal is fél évvel a május végi határidő után nyújtották be az előző üzleti évről szóló dokumentumokat. Ezek tanúsága szerint a cég tavaly nem muzsikált valami szépen.

Rögtön az eredménybeszámoló első sora is csalódást okozhatott a tulajdonosoknak, hiszen az előző évi 375,2 millió forintos bevétel után tavaly "csak" 333 milliót sikerült elkönyvelniük. A csökkenés okára azonban a meglehetősen szűkszavú kiegészítő melléklet nem világít rá. A bevételek csökkenésével párhuzamosan a kiadások is alacsonyabb szinten alakultak, hiszen

  • anyagjellegűként 280,1 millió forint után 268,1 milliót számoltak el,
  • személyi jellegűként pedig a korábbi 62,4 millió után tavaly 53,5 milliót költöttek ilyen jogcímen.

Megbicsaklott a reklámügynökség. Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Megbicsaklott a reklámügynökség. Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Utóbbival kapcsolatban azért sejthető az ok: az átlagos dolgozói létszám ugyanis 7 főről 4 főre apadt 2021-ben. Részletek hiányában az átlagos havi bruttó bért is csak becsülni tudjuk. Az ismert, hogy a személyi jellegű ráfordítások 80 százaléka körül alakul a bérköltség egy cégnél, vagyis ebből kiindulva

tavaly a Nakamánál az átlagos havi bruttó bér 892 ezer forint lehetett az előző évi 594 ezer forint után, ami 50 (!) százalékos bérszínvonal-emelkedést feltételez.

Mindenesetre hiába csökkentek a kiadások a megcsappanó bevételekkel párhuzamosan, az egyensúly felborult és a már üzemi szinten is veszteséges a cég. A korábbi közel 6 milliós üzemi szintű nyereség 5,2 milliós mínuszba fordult át.

És bár a pénzügyi műveleteken több mint 5 milliós nyereséget értek el, az adózás előtti eredményhez képest brutális mértékű adófizetési kötelezettségük keletkezett.

A 106 ezer forintos adózás előtti eredményre ugyanis 17,3 millió forintos adófizetési kötelezettség keletkezett. Ám a fizetendő adó levezetése sem része a kiegészítő mellékletnek, így nem derül ki, minek köszönhető ez a kiugróan magas adófizetési kötelezettség.

Frissítés:

A szokatlanul magas adófizetési kötelezettség a fel nem használt fejlesztési célra lekötött tartalék miatt keletkezett. A lekötött tartalék soron szereplő előző évi 186 millió forint ugyanis lenullázódott, ezt visszahelyezték az eredménytartalékba. A jogszabályok értelmében a fel nem használt részre társasági adót kell fizetni, mely magyarázza a 17,3 milliós kötelezettséget.

Végeredményben így 17,2 millió forintos veszteséget könyveltek el Rogán-Gaál Cecíliáék, ami a cég történetében rendkívüli és példátlan, mint az a fenti grafikonon is jól látható. Ez azonban nem volt akadálya az osztalékfizetésnek, hiszen az előző évek gazdálkodásának köszönhetően több mint 300 millió forint pihen a cég eredménytartalékában, ami lehetőséget biztosít erre. A taggyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint a veszteséges év ellenére 120 millió forintos osztalékfizetésről döntöttek. Ezzel együtt a cég fennállása óta összesen már majdnem félmilliárd (egészen pontosan 498,3 millió) forintot vettek ki a cégből osztalék formájában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!