<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az OTP Bank Nyrt. június 30-án a Horvát Köztársasággal közösen kérte a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjától (ICSID) a 2020. október 16-án regisztrált, a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásával kapcsolatos eljárás megszüntetését - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A vitás kérdéseket a felek közös megállapodása alapján rendezték - áll a közleményben. Hozzátették: az ICSID főtitkára a peres felek eljárás megszüntetésére vonatkozó közös kérelmének átvételét visszaigazolta, a közeljövőben az ICSID formálisan is megerősíti a jogvita megszűnését.

A horvát frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és a Sberbank ellen, amiért 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Az OTP egyik horvátországi fiókja (Forrás: OTP)Az OTP egyik horvátországi fiókja (Forrás: OTP)

Egy évvel később megszületett az első ítélet a zágrábi kereskedelmi bíróságon a svájci frank alapú jelzáloghitel semmissé nyilvánításáról, amelyet számos per követett, többféle kimenetellel, a bíróságok több szintjén. A horvát pénzintézetek a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb kereskedelmi bíróság 2019-es ítélete ellen keresetet adtak be a horvát alkotmánybíróságon, amelyet idén februárban elutasított a taláros testület, és helyben hagyta a legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan változtatták meg a kamatokat, amelynek következtében megnőtt a hitelfelvevők törlesztőrészlete.

Ugyanezen pénzintézetek Horvátország ellen eljárást indítottak a horvát kereskedelmi bíróságon és a washingtoni székhelyű választottbíróságon, azon veszteségeik miatt, amelyeket a horvát jogi szabályozások okoztak, és amelyek 2015-ben kötelezően előírták, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással. Ez utóbbi eljárás megszüntetéséről állapodott meg most az OTP Horvátországgal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.