3p

A jövőben akár a mindennapi használatban is feltűnhet a megoldás.

Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették. Az esemény fő támogatója, a 4iG Csoport a mentőshow közvetítését 5G mobil-bázisállomással biztosította, a jövőben pedig a mentődrón ezt a szélessávú mobilinfrastruktúrát használhatja.

A 4iG Csoport tagvállalatainak együttműködésének és a technológia közjó szolgálatába állításának példája volt ez a technológiai innováció. A szimulált vészhelyzet során a 4iG tagvállalata, a Rotors&Cams, ipari alkalmazásokra fejlesztett, nagy teherbírású drónja demonstrálta annak alternatív felhasználási lehetőségeit és pásztázta a vizet, detektálva egy bajba jutott vitorlást és személyzetét. A drón egy mentőmellényt is szállított, amit a vészhelyzet felé közeledve leoldott magáról, így juttatva el azt a segítségre szorulónak. A mellény kioldásának pillanatában az abba épített IoT-szenzor vészjelzést küldött egy motorcsónakos mentőcsapatnak, továbbítva a mentőeszköz pontos lokációját, hogy a mentőcsapat azonnal a bajbajutott mentésére indulhasson. A bemutatót az érdeklődők élőben tekinthették meg, Szujó Zoltán közvetítésével.

A jövő megoldása? Fotó: 4iG
A jövő megoldása? Fotó: 4iG

Az Internet Hungary idén számos előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében járta körbe többek között a jövő technologiáinak felhasználási lehetőségeit, továbbá azt, hogyan képesek e fejlesztések napjaink legnagyobb társadalmi kihívásaira és gazdasági kérdéseire megoldást nyújtani. Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója előadásában a társadalmi és gazdasági jelenségekre adott távközlési megoldáskoról is beszélt.

„A távközlés folyamatosan keresi a választ a makrotrendek kérdéseire, mint például a munkaerőhiány, fenntarthatóság, energiabiztonság, öregedő társadalom és az internetbiztonság. A megoldások fókuszában pedig hiszem, hogy a technológia, valamint az infrastruktúrát biztosító konvergens hálózatok állnak. A hálózatok legfontosabb tesztelői a lakossági ügyfelek mellett a vállalkozások, akik ezeket a hétköznapokban rendszeresen használják – a futároktól kezdve, az utasszállításon át, az ipari és mezőgazdasági alkalmazásokig bezárólag. A 4iG Csoport a kiemelkedő technológiai képességeire építve a vállalati felhasználás mellett komplex fejlesztésekkel a közjót is szolgálja – ilyen a ma bemutatott, a vízi életmentést megkönnyítő drón is” – mondta el Bányai Tamás.

Az Internet Hungary-n bemutatott, vízi mentésre is használható technológia a jövőben kiegészülhet mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal, amelyek a mindennapos mentési és vízi ügyelet során kiszűrhetik a vélt veszélyhelyzetekből a valóban cselekvést igénylő szituációkat, majd riaszthatják az illetékeseket, ezzel jelentősen megkönnyítve az életmentők dolgát.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!