4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Három évvel az indulása után először sikerült nyereséget termelnie a fele részben Dzsudzsák Balázs tulajdonában lévő cégnek. Ennek azért ára is volt.

Legutóbb másfél hónappal ezelőtt írtunk arról, hogyan teljesítenek egykori és jelenlegi válogatott focistáink az üzleti életben. Hagyományosan Dzsudzsák Balázs érdekeltségeit is bemutatjuk, ám egyik cége, a DB7.hu Kft. beszámolója még nem volt elérhető. A dokumentumok szeptember elején kerültek fel az Igazságügyi Minisztérium elektronikus beszámoló portáljára, a bennük szereplő információk okoztak némi meglepetést.

A DB7.hu Kft.-t 2017-ben hozta létre Dzsudzsák Balázs és Katona Zoltán, aki a focista első debreceni edzője volt - egyben debreceni vállalkozó, akinek BeStrong kondiparkokat gyártó cége a hetekben lett a DVSC szponzora is (összesen 110 millió forintot adott a klubnak, ebből 100 a focicsapathoz, 10 pedig a kézicsapathoz került). A DB7.hu Kft. folyamatosan veszteségesen működött az első években, ami nem váratlan, hiszen egy új társaságnak általában mindig kell pár év, mire a tevékenység jövedelmezővé válik.

Két éve, 2019-ben aztán brutális mértékű veszteség jött össze, közel 42 millió forint volt a mínusz, aminek hátterében egy 43,7 milliós egyéb ráfordítás állt. Erről csak annyit tudni a kiegészítő mellékletből, hogy "nem közvetlenül bevételszerző tevékenységhez kapcsolódó költség" volt.

De jött a koronavírus-járvány által beárnyékolt 2020 és minden jóra fordult a cégnél. Bár tájékoztatásuk szerint

"a covid19 világjárvány megrendeléseinket jelentősen nem érintette. Társaságunk gazdálkodása pénzügyileg stabil maradt." - írják a kiegészítő mellékletben.

Egyenesbe jött a sportszer-kereskedő cége (Fotó: MTI)
Egyenesbe jött a sportszer-kereskedő cége (Fotó: MTI)

A közzétett beszámoló szerint ugyan 3-ról 2 millióra csökkent a cég bevétele, de ez nem volt gátja annak, hogy a végén profitot könyvelhessenek el. A főtevékenységként sportszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cégnél csupán 724 ezer forint anyagjellegű és 56 ezer forint egyéb ráfordítás merült fel, így már üzemi szinten is 1,22 milliós nyereséget mutattak ki. Az adófizetési kötelezettség elszámolása után 1,11 millió forint profitot könyvelhettek el.

Az eredménybeszámoló mellett sokkal több érdekességet rejt ezúttal a mérleg. A 2019-es 42 milliós veszteség ugyanis mínuszba húzta a cég saját tőkéjét, ami nem megfelelő állapot a jogszabályok alapján, ilyen esetben tulajdonosi beavatkozásra lehet szükség. Ez pedig meg is történhetett egy 50 millió forintos pótbefizetés révén.

A mérlegben ugyanis a lekötött tartalék soron új tételként feltűnt kereken 50 millió forint. A számvitel szabályai alapján lekötött tartalékot háromféle tételt foglalhat magában:

  • a tőketartalékból lekötött összegeket,
  • az eredménytartalékból lekötött összeget,
  • valamint a kapott pótbefizetést.

Mivel tőketartaléka nincs/nem volt a cégnek, az eredménytartalék soron 49,6 milliós mínusz szerepelt a korábbi évek veszteségei miatt, kizárásos alapon 2020-ban egy 50 millió forintos pótbefizetést eszközöltek a tulajdonosok. Ez szükséges is volt ahhoz, hogy a saját tőke (ezen belül található a jegyzett tőke, a tőketartalék, az eredménytartalék, a lekötött tartalék, valamint az adott év eredményei) ismét pozitív tartományba kerüljön és meghaladja a 3 millió forintos jegyzett tőke értékét.

A mérleg eszköz oldalán ezzel szemben a tárgyi eszközöknél volt nagy megugrás, a korábbi néhány tízezer forintos követelés-állomány 23,6 millió forintra ugrott. Ez lehet vevőkövetelés is (tehát áruszállításból, szolgáltatásnyújtásból származó), lehet kapcsolat vállalkozással szemben felmerülő követelés is, a lényeg, hogy ekkora összeget várnak még a jövőben a cégnél.

Dzsudzsák Balázsnak megjött a vállalkozói kedve

Az elmúlt pár évben kisebb céghálót kezdett el kiépíteni a DVSC játékosa. Első cége a DB7.hu Kft. volt, majd 2019-ben az egészségügy területére is belépett a Rába Medical Center Kft.-vel, míg a Rába Medical Invest Kft. vagyonkezeléssel foglalkozik. Utóbbi 7 milliós bevételből 28,4 milliós mínuszt csinált tavaly, ám az egyéb humán egészségügyi ellátással foglalkozó Rába Medical Center szinte berobbant: 105 millió forint bevételt könyvelhettek el, melyből a végén valamivel több mint 29 milliós nyereség maradt.

Dzsudzsák Balázsnak azonban ez sem elég még, hiszen - ahogy arról lapunk elsőként hírt adott - idén új céget alapított. Az Első Magyar Léghajógyár Kft. légi- és űrjármű gyártással foglalkozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!