Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A robotsofőrös Combino Potsdamban szállítja az utasokat.

Pénteken útjára indult a világ első önvezető villamosa Potsdamban. A szerelvény egy Siemens-Combino, mely navigációját egy mérnökökből, matematikusokból, fizikusokból és informatikusokból álló ötvenfős csapat fejlesztette ki. A jármű több radar, lidar (lézer alapú távérzékelés) és kamera-szenzor segítségével monitorozza a környezetet és magát a villamost is, mely megfelelően reagál a közlekedési jelzésekre, és képes az embernél gyorsabban mozgó veszélyforrásokra is válaszolni.

Robot vezeti a Combinót
Robot vezeti a Combinót

Az első úton az önvezető villamos egy hat kilométeres távot tett meg. A Guardian tudósítója ott volt az első utasok között, az ő beszámolója szerint az úton előre megbeszélt akadállyal tesztelték a jármű reakcióidejét. Egy jelöletlen gyalogosátkelőn babakocsit löktek a Combino elé, mire a villamos azonnal lefékezett. A biztonság kedvéért vezetőt ültettek a sofőrszékbe, akinek akkor csak annyi dolga volt, hogy újraindítsa a leállt villamost, miután lehúzták a sínekről a babakocsit. Egy másik alkalommal a beszélgetésükben elmerült tinédzserek léptek a jármű elé, de a robotpilóta számításai szerint ők még biztonságos távolságban voltak, így megállni nem kellett, csak lelassítani.

A villamosvezetőknek most még nem kell aggódniuk az állásuk miatt, de a jövőben valószínűleg őket is leváltja a mesterséges intelligencia. A BKV potsdami megfelelője, a ViP közlése szerint a vezetőket akkor sem bocsátják el, csak átsorolják őket a villamos ajtajaihoz, hogy felügyeljék az utasok áramlását, és hogy segítsenek a mozgáskorlátozottaknak és babakocsit tolóknak a fel- és leszállásban.

Németország élen jár a kötöttpályás közlekedési fejlesztésekben, itt indították el nemrég a világ első hidrogénvonatait is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.