2018. szeptember 24. 10:11
mfor.hu

A robotsofőrös Combino Potsdamban szállítja az utasokat.

Pénteken útjára indult a világ első önvezető villamosa Potsdamban. A szerelvény egy Siemens-Combino, mely navigációját egy mérnökökből, matematikusokból, fizikusokból és informatikusokból álló ötvenfős csapat fejlesztette ki. A jármű több radar, lidar (lézer alapú távérzékelés) és kamera-szenzor segítségével monitorozza a környezetet és magát a villamost is, mely megfelelően reagál a közlekedési jelzésekre, és képes az embernél gyorsabban mozgó veszélyforrásokra is válaszolni.

Robot vezeti a Combinót Robot vezeti a Combinót

Az első úton az önvezető villamos egy hat kilométeres távot tett meg. A Guardian tudósítója ott volt az első utasok között, az ő beszámolója szerint az úton előre megbeszélt akadállyal tesztelték a jármű reakcióidejét. Egy jelöletlen gyalogosátkelőn babakocsit löktek a Combino elé, mire a villamos azonnal lefékezett. A biztonság kedvéért vezetőt ültettek a sofőrszékbe, akinek akkor csak annyi dolga volt, hogy újraindítsa a leállt villamost, miután lehúzták a sínekről a babakocsit. Egy másik alkalommal a beszélgetésükben elmerült tinédzserek léptek a jármű elé, de a robotpilóta számításai szerint ők még biztonságos távolságban voltak, így megállni nem kellett, csak lelassítani.

A villamosvezetőknek most még nem kell aggódniuk az állásuk miatt, de a jövőben valószínűleg őket is leváltja a mesterséges intelligencia. A BKV potsdami megfelelője, a ViP közlése szerint a vezetőket akkor sem bocsátják el, csak átsorolják őket a villamos ajtajaihoz, hogy felügyeljék az utasok áramlását, és hogy segítsenek a mozgáskorlátozottaknak és babakocsit tolóknak a fel- és leszállásban.

Németország élen jár a kötöttpályás közlekedési fejlesztésekben, itt indították el nemrég a világ első hidrogénvonatait is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.