2018. szeptember 24. 10:11
mfor.hu

A robotsofőrös Combino Potsdamban szállítja az utasokat.

Pénteken útjára indult a világ első önvezető villamosa Potsdamban. A szerelvény egy Siemens-Combino, mely navigációját egy mérnökökből, matematikusokból, fizikusokból és informatikusokból álló ötvenfős csapat fejlesztette ki. A jármű több radar, lidar (lézer alapú távérzékelés) és kamera-szenzor segítségével monitorozza a környezetet és magát a villamost is, mely megfelelően reagál a közlekedési jelzésekre, és képes az embernél gyorsabban mozgó veszélyforrásokra is válaszolni.

Robot vezeti a Combinót Robot vezeti a Combinót

Az első úton az önvezető villamos egy hat kilométeres távot tett meg. A Guardian tudósítója ott volt az első utasok között, az ő beszámolója szerint az úton előre megbeszélt akadállyal tesztelték a jármű reakcióidejét. Egy jelöletlen gyalogosátkelőn babakocsit löktek a Combino elé, mire a villamos azonnal lefékezett. A biztonság kedvéért vezetőt ültettek a sofőrszékbe, akinek akkor csak annyi dolga volt, hogy újraindítsa a leállt villamost, miután lehúzták a sínekről a babakocsit. Egy másik alkalommal a beszélgetésükben elmerült tinédzserek léptek a jármű elé, de a robotpilóta számításai szerint ők még biztonságos távolságban voltak, így megállni nem kellett, csak lelassítani.

A villamosvezetőknek most még nem kell aggódniuk az állásuk miatt, de a jövőben valószínűleg őket is leváltja a mesterséges intelligencia. A BKV potsdami megfelelője, a ViP közlése szerint a vezetőket akkor sem bocsátják el, csak átsorolják őket a villamos ajtajaihoz, hogy felügyeljék az utasok áramlását, és hogy segítsenek a mozgáskorlátozottaknak és babakocsit tolóknak a fel- és leszállásban.

Németország élen jár a kötöttpályás közlekedési fejlesztésekben, itt indították el nemrég a világ első hidrogénvonatait is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.