<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokság két dolgot is bizonyított, az egyik, hogy az emberek szeretik az izgalmas, jó meccseket. A másik, hogy ha mindezt a magyar válogatott szállítja nekik, akkor olyanok is leülnek a tévé elé, akik egyébként nem néznének focimeccset.

Az Európa-bajnokság alatt, a korábbi hetekben beszámoltunk arról, hogy az első mérkőzések tévés nézettsége hogyan alakult, ahogy arról is írtunk milyen érdeklődést generált a magyar válogatott debütálása, majd a mindent eldöntő Németország elleni találkozó.

Ebből a szempontból érdemes megnézni, hogy az Eb csúcsát jelentő elődöntők és a finálé nézettsége milyen számokat hozott. Az összehasonlításban ezúttal is okoz némi nehézséget, hogy a méréseket végző Nielsen az egyes adások számait adta meg. Míg az elődöntők esetében a közvetítés gyakorlatilag csak a mérkőzésre korlátozódott, addig a döntő esetén az azt megelőző rövidebb záróceremónia, illetve a díjátadó is szerepelt. Ugyanakkor az MTVA kiadott a döntőre vonatkozó adatokat, amelyek révén viszonylag jól összevethetőek az egyes mérkőzések.

A hivatalos közönségmérést végző Nielsen statisztikái szerint az elődöntők közül az Anglia-Dánia mérkőzés egyértelműen nagyobb érdeklődést generált, igaz ebben talán az is közrejátszott, hogy az a hosszabbításban eldőlt, és ennek köszönhetően a közvetítés a másik találkozónál bő 20 perccel rövidebb volt. Miután mindkét találkozó hétköznap volt, talán volt annak jelentősége, hogy az angol meccset követők a fentieknek köszönhetően éjfél előtt ágyba bújhattak. Erre a szerdai találkozóra egyébként a teljes lakosság esetén (4 év felettiek) 940 ezren voltak kíváncsiak, ami a tévé előtt ülők közel 30 százalékát jelentette. Az olasz-spanyol találkozó ennél 90 ezerre kevesebb nézőt tudott felmutatni, azt 851 ezren követték, ami 28 százalékos közönségaránynak felelt meg.

Ha az elődöntők statisztikáit a 18-49 évesek esetén nézzük, akkor az olasz meccs esetén 357 ezer nézőről és 31,4 százalékos közönségarányról beszélhetünk. Az angolok találkozóját a kereskedelmi célcsoportból 406 ezer ember követte, ami azt jelenti, hogy a tévé előtt ülők 34 százaléka kapcsolt az M4 Sportra.

Vasárnap este több mint 1,3 millióan nézték az M4 Sporton a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. Ez egyébként a készülékek előtt ülők közel 33 százaléka volt. A 18-49-es korcsoportban 443 ezer nézőről és 35,4 százalékos közönségarányról beszélhetünk.

A Németország-Magyarország mérkőzés még a döntő nézettségét is verte (Fotó: MTI/Kovács Tamás)A Németország-Magyarország mérkőzés még a döntő nézettségét is verte (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mindez pedig azt eredményezte, hogy az Eb legnézettebb találkozója a 2-2-es döntetlennel végződött Németország-Magyarország lett, amelynek 1 751 699 nézője volt. Érdemes megjegyezni, hogy ezzel egyben az év legnagyobb nézettséggel büszkélkedő televíziós műsora lett, míg a kontinensbajnokság döntője 2021 második legnézettebb tévés programja lett.

A döntőt egyébként nem csak hagyományos módon nézték sokan, de a csatorna weboldalán keresztül elérhető streamen is. Az összecsapást az m4sport.hu weboldalon 121 295 fő kísérte figyelemmel a közvetítést, akik 326 306 videóindítást kezdeményeztek. (Utóbbi kapcsán a korábbi cikkeinkben megjegyeztük, hogy azért az nem egyértelmű, hogy sokan voltak, akik például technikai hiba miatt csatlakoztak többször a közvetítésbe, vagy sokan menet közben kikapcsolták a streamet.)

A torna során egyébként a közmédia sportcsatornája kimagasló számokat produkált, és rendre verte a nagy kereskedelmi csatornákat is.

Az Európa-bajnokság ideje alatt a teljes napot vizsgálva az M4 Sport tizenegy alkalommal volt a legnézettebb csatorna Magyarországon, amennyiben csak az esti, 18.30 és 22.00 óra közötti idősávra szűkítjük a vizsgált időszakot, akkor tizenhét napon volt piacvezető.  (Érdemes megjegyezni, hogy az általánosan elfogadott szakmai elvek alapján a főműsoridő a 19-23 óra közötti intervallum, így ezek az adatok nem összevethetők.)

Ugyanakkor a múlt héten a fent elemzett három mérkőzésnek köszönhetően azok napjain az M4 Sport bőven verte a kereskedelmi tévéket a 18-49-es korcsoportban, főműsoridőben. Sőt a 19-23 óra közötti időszakot tekintve heti átlagban is a legnézettebb csatornának számított. Persze ez az Eb korábbi szakaszában is jellemző volt, amit alátámaszt, hogy a csatornán sugárzott 45 élő mérkőzés közül 38 esetében volt a legnézettebb az M4 Sport a találkozók ideje alatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.