<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az elmúlt napokban a magyar válogatott szereplését sportszakmai szempontból kismillió elemzés taglalta, amelyek persze azt jelezték, hogy komoly igény lenne magas színvonalú labdarúgásra. Talán nem meglepő, de a tévés nézettségi adatok is ezt támasztották alá.

A magyar válogatott első két csoportmérkőzése közül a portugálok elleni sikerült kevésbé jól, hiszen hiába állta 84 percen át a sarat a magyar védelem, az utolsó néhány perc összeomlása súlyos, 3:0-s kudarccal járt. Ennek ellenére a csapat összekapta magát, és a regnáló világbajnok Franciaország ellen bravúros döntetlent sikerült elérni. Ez pedig - figyelembe véve a többi csoportmeccs eredményét - megteremtette a lehetőséget a magyar nemzeti tizenegy számára, hogy egy müncheni győzelem esetén biztosan továbblépjen a csoportból.

A második mérkőzés biztató játéka, és a tét a nézőket sem hagyta hidegen, és ahogy azt a múlt heti elemzésünkben mi is prognosztizáltuk, a találkozó rekordnézettséget hozott.

A Nielsen közönségmérés adatai szerint a magyar-német mérkőzés teljes adásfolyamát 1,313 millió néző követte. Ez az adás ugyanakkor jóval hosszabb volt, mint a találkozó, hiszen annak kezdése előtt 54 perccel kezdődött, és a lefújás után még majd’ fél óráig tartott. Ez egyébként meghaladta a korábbi magyar meccsek teljes közvetítési idejének a számait. Ugyanakkor az összehasonlítást nehezítette, hogy a portugál és a francia mérkőzés esetében a kezdő sípszót megelőző 10 perc plusz volt, és a műsorfolyamba a találkozót követő nagyjából félórás plusz műsoridő (elemzés, interjúk) tartozott bele. Ennek ellenére érdemes felidézni, hogy a Portugália elleni találkozó teljes műsorideje 1,155 millió, míg a gallok elleni döntetlen 1,123 millió nézővel büszkélkedhetett.

Schäfer András gólöröme a labdarúgó Európa-bajnokság Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Schäfer András gólöröme a labdarúgó Európa-bajnokság Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Érdemes a teljes népesség esetén kiemelni a közönségarányokat is, amelyek azt mutatják meg, hogy az éppen tévét nézők mekkora százaléka követi az adott csatornát. Ez a legmagasabb a franciák elleni mérkőzés esetén volt (továbbra is a fenti műsorfolyamokra vonatkozólag), a tévé előtt ülők 42 százaléka nézte a válogatott első döntetlenjét. A németekkel szemben elért 2:2 esetén a közönségarány 35,5 százalékos volt, míg – magyar szempontból – az első találkozón ez a mutató 34,5 százalék volt.

Szerencsére ismerté váltak az egyes esetekben csak a mérkőzésre vonatkozó adatok is, amelyek révén teljes képet kaphatunk. A közmédia azt közölte, hogy

a szerda esti, müncheni mérkőzést otthon, élőben 1 751 699 fő nézte.

Ennél majd egymillióval többen kapcsoltak (akár csak 30 másodpercre) a találkozóra, mert a statisztikák szerint a meccs 2,7 millió embert ért el.

Ha öt évvel korábbra visszatekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a magyar-német meccs nagyságrendileg a 2016-os Eb Izland elleni találkozó számait idézte, azt ugyanis 1 millió 836 ezer néző követte. Akkor a Ronaldóék elleni 3:3 kétmillió feletti nézőt ültetett a készülékek elé, míg a végállomást jelentő nyolcaddöntős Belgium elleni találkozó közel 2,8 millió nézőt hozott. Látva az idei Eb nézettségi számait, egy következő találkozó szinte biztosan 2 millió feletti nézőt jelentett volna a magyar csapat esetében.

Sokan váltanak streamre

Ezúttal is megjegyeznénk, hogy ma már a hagyományos, vagy lineáris televíziózás egyre inkább háttérbe szorul, bár talán a sport az utolsó olyan terület, amelyen még mindez értelmezhető. Ugyanakkor itt is egyre inkább terjednek az alternatív médiafogyasztási szokások, így például a streamek nézése. Az Eb-t közvetítő M4 egyébként a hazai piacra megszerezte az online közvetítési jogokat, így aki akarta, az az oldalukon is nézhette a meccseket. Más kérdés, hogy az első két csoportmeccs iránti fokozott online érdeklődés okozott technikai problémákat. (Magyarul, nem volt elérhető az M4 oldala, vagy a streamet kiszolgáló szerver lassult be és emiatt a közvetítést nem lehetett nézni.)

A németek elleni utolsó meccs esetén sem volt minden tökéletes, de sokkal jobb volt a közvetítés, mint a korábbi magyar válogatott találkozókon. Az érdeklődés egyébként felfokozott volt, hiszen az m4sport.hu weboldalon 196 348 fő kísérte figyelemmel a közvetítést, akik 579 596 videóindítást kezdeményeztek (ami jelzi, hogy többeknek technikai nehézségeik voltak). Érdemes az utolsó találkozó kapcsán azt is leszögezni, hogy ezek nem biztos, hogy a közmédia rovására írhatóak, hiszen a kedd reggel megjelent hírek szerint a magyar válogatott két hazai meccse alatt a valaha volt legnagyobb mobiladat-forgalmat tapasztalta hálózatán a Magyar Telekom, a német-magyar meccs alatt viszont váratlan műszaki hiba akadályozta a hálózati forgalmat. Nemcsak a Magyar Telekom, hanem a Telenor is megugrásról adott számot, átlagosan 13 százalékkal nőtt a mobilnetforgalom a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzései alatt az előző év azonos időszakához képest a Telenor hálózatán - közölte a Világgazdasággal a vállalat. A legnagyobb adatforgalmat a csoportmérkőzések alatt a Magyarország-Németország meccs idején mérték: 15 százalékkal volt nagyobb, mint a legkevésbé nézett, június 18-i mérkőzések idején.

Érdemes közbevetni, hogy még az egyébként szakmai konszenzuson nyugvó tévés nézettség esetén is voltak korábban viták arról, hogy a műszeres mérés miként tudja figyelembe venni azt, hogy kivetítőkön, vendéglátóhelyeken akár több százezer ember is nézhette a legizgalmasabb meccseket. Arra viszont tudomásunk jelenleg semmiféle – szakmailag elfogadott – becslési módszer sincs, amely azt mutatná meg, hogy a fent jelzett közel 200 ezer stream előtt valójában mennyien ültek.

A franciák elleni döntetlen is kellett, hogy a fél ország kíváncsi legyen az utolsó meccsre (Fotó:  MTI/Kovács Tamás)A franciák elleni döntetlen is kellett, hogy a fél ország kíváncsi legyen az utolsó meccsre (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Visszatérve a tévés mérésekre, a németek elleni meccs a hagyományos módon nézett találkozók közül kiemelkedett, a Magyarország–Portugália találkozó 1,224 millió nézőt hozott, a Magyarország–Franciaország pedig 1,138 milliót. Hogy a hazai nézők között a magyar játékosok mennyivel nagyobb népszerűségnek örvendenek, azt jelzi, hogy az Eb egyenes kieséses szakaszában a vasárnap esti belga-portugál mérkőzést nézték a legtöbben, ám ennek a nézőszáma nem érte el a 800 ezret. Más kérdés, hogy így is a múlt hét második legnézettebb műsora lett.

Az elmúlt hetekben a mérkőzések nézettségi statisztikáit elemezve több alkalommal megemlékeztünk arról, hogy a fenti, a teljes népességben (4 éven felüliek) mért adatok mellett érdemes a kereskedelmi célcsoport esetén is megvizsgálni a folyamatokat. A 18-49 év közöttiek ugyan kevesebben vannak, ám arányaiban nagyobb érdeklődést mutattak a kontinenstorna iránt. A magyarok utolsó csoportmeccsén ebben a szegmensben a közönségarány közel 44 százalékos volt, tehát aki tévét nézett, azok közel fele a meccs előtt ült. Ugyanakkor a 18-49-es korosztályban a belga-portugál találkozó is kiemelkedő közönségarányt ért el, az ugyanis közel 28 százalékos volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.