5p

A két legfontosabb adónemnél, az áfa és az szja esetében ugyan nem lesznek forradalmi változások, ám így is számos újdonságot tartogat a 2022-es év.

Megszokhattuk, hogy Magyarországon az új év számos új adózási szabályt hoz, nincs ez másképp 2022-ben sem. A kata és a kisvállalati adózás terén lesznek talán a legfontosabb változások, de például a cafetéria esetén sem marad minden a régiben. Jellemzően az adózók szempontjából a lazítás irányába történnek a változások.

Szja

A személyi jövedelemadó esetén a legfontosabb módosítás, hogy a 25 év alattiak január 1-jétől a munkabérük, más nem önálló tevékenységből és egyes önálló tevékenységből származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmük után az előző júliusi bruttó átlagkereset szintjéig nem fizet szja-t. Ez havi szinten a 433 700 forintos szintet jelenti, tehát ez alatt a jövedelem adómentes lesz.

Szintén az szja-t érinti, hogy minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből. Az adó-visszatérítés éves maximuma személyenként 809 ezer forint lesz, és csak a befizetett adót lehet visszaigényelni.

A kriptoeszközök kvázi egy kategóriába kerülnek magánszemélyek esetén a részvényekkel. Az ebből származó nyereség 2022-től külön adózó jövedelemnek számít, további könnyítés, hogy a veszteségeket is be lehet majd számítani, vagyis az adókiegyenlítés is alkalmazható. A kriptoeszközök után az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Járulékok

Év elejétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás - emelte ki a munkáltatók számára kedvező intézkedések közül. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szakképzési hozzájárulás helyett a szociális hozzájárulási adóból biztosítanak kedvezményt.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével. Szintén 13 százalékra mérséklődik a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke.

Jobban járnak a kkv-k

2022-ben 1 százalékponttal, 10 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke, így még többen választhatják a kivát, amellyel a pénzügyi tárca számításai szerint az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna, és jelentősen spórolhatna a közterhein. A váltást célszerű a pénzügyi év (amely általában a naptárival megegyezik) fordulójára időzíteni, de elvileg kivára váltani év közben is lehet.

Ugyanez igaz a katára (kisadózó vállalkozások tételes adója) is: akik 2021 december 31-ig jelezték, azok az egész 2022-es évben így adózhatnak. Aki január 1-én vagy utána jelzi a katára váltás, annak számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön - azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő - bevallást is el kell készítenie.

Jövőre a kiva kulcsának csökkentése mellett teljesen megújul az átalányadó, amely nemcsak a legkisebb vállalkozásoknak, hanem sok mellékállásban vállalkozó, de főállásban dolgozónak is kedvez. Az átalányadózás esetén a bevételi értékhatár az eddigi általános 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig (ez jövőre 20 millió forint) emelkedik és az egyes tevékenységekre alkalmazható költséghányadok is kedvezőbbek lesznek.

A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes.

2022-ben is érvényes, hogy a helyi adórendeletek vagy települési adórendeletek nem tartalmazhatnak adómérték-emelést vagy adókedvezmény-korlátozást a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest. Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is - ezt azok a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

Cafetéria

Adómentessé válik a vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 wattos teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata.

A SZÉP-kártya esetén is lesz több fontos változás. Egyrészt, a rekreációs keret egységesen 450 ezer forint lesz. Amennyiben a munkaadó által biztosított juttatás ezt az összeget nem haladja meg, úgy a kifizetőnek 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetni. Ha ennél nagyobb mértékű a juttatás, akkor a 450 ezer forintot meghaladó rész után 33,04 százalék az adó mértéke.

Az év vége előtt derült ki, hogy miközben a Szép-kártya alszámlái továbbra is átjárhatóak lesznek, a vendéglátás alszámlára utalható 150 ezer forint 2022. február 1. és 2022. május 31. között élelmiszerre is fordíthatják a kedvezményezettek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!