5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 

A Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével megszüntette a 2014 októberétől felszámolás alatt álló Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt.-t – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). A megszűnésre tekintettel a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága törölte a Magyar Ingatlanhitelt a cégjegyzékből.

Több mint két évtizeddel azután, hogy azt bejegyezte. A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. ugyanis 2000 szeptemberében alakult, 20 millió forintos jegyzett tőkével, amelyet több lépésben 2011 augusztusáig 300 millióig növelt. Ezt kellett aztán a veszteségei miatt 2014 októberében 140,6 millióra leszállítania, pont akkor, amikor az MNB a felügyeleti jogkörében eljárva visszavonta a pénzügyi vállalkozás működési engedélyét, egyúttal elrendelte a cég felszámolását.

De ne szaladjunk ennyire előre. Vessünk egy pillantást még a tulajdonosokra. A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. alapítójának (illetve alapítóinak) személye a nyilvánosan elérhető céges dokumentumokból nem derül ki, azokban az első bejegyzés 2005 augusztusából – tehát a vállalkozás elindítása követő ötödik évből – származik. Eszerint a Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. többségi befolyása a Budapesten bejegyzett Synergy Consult Szolgáltató Kft.-é, amely 2000 decemberében látta meg a napvilágot. Fő tevékenységeként az üzletviteli tanácsadást jelölte meg, két magánszemély alapította, a solymári illetőségű Ujvári Géza és felesége. 2009-ben csatlakozott a tulajdonosokhoz Morvay Zsolt Levente, valamint a hármójuk által tulajdonolt Kassák59 Ingatlankezelő Kft.

A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. egyik, árverezés alá került objektuma. Fotó: Elektronikus Értékesítési RendszerA Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. egyik, árverezés alá került objektuma. Fotó: Elektronikus Értékesítési Rendszer

A Synergy mellett 2012 májusától az Audit Consulting Könyvvizsgáló Kft. jelent meg a Magyar Ingatlanhitel kisebbségi tulajdonosaként, amely szintén Ujváriék érdekeltségébe tartozott.

Elindulását és a felügyeleti működési engedély megszerzését követően a Magyar Ingatlanhitel neve még hosszú évekig nem tűnt fel, az első említés a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009 novemberi döntéséből való.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.