<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 

A Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével megszüntette a 2014 októberétől felszámolás alatt álló Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt.-t – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). A megszűnésre tekintettel a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága törölte a Magyar Ingatlanhitelt a cégjegyzékből.

Több mint két évtizeddel azután, hogy azt bejegyezte. A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. ugyanis 2000 szeptemberében alakult, 20 millió forintos jegyzett tőkével, amelyet több lépésben 2011 augusztusáig 300 millióig növelt. Ezt kellett aztán a veszteségei miatt 2014 októberében 140,6 millióra leszállítania, pont akkor, amikor az MNB a felügyeleti jogkörében eljárva visszavonta a pénzügyi vállalkozás működési engedélyét, egyúttal elrendelte a cég felszámolását.

De ne szaladjunk ennyire előre. Vessünk egy pillantást még a tulajdonosokra. A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. alapítójának (illetve alapítóinak) személye a nyilvánosan elérhető céges dokumentumokból nem derül ki, azokban az első bejegyzés 2005 augusztusából – tehát a vállalkozás elindítása követő ötödik évből – származik. Eszerint a Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. többségi befolyása a Budapesten bejegyzett Synergy Consult Szolgáltató Kft.-é, amely 2000 decemberében látta meg a napvilágot. Fő tevékenységeként az üzletviteli tanácsadást jelölte meg, két magánszemély alapította, a solymári illetőségű Ujvári Géza és felesége. 2009-ben csatlakozott a tulajdonosokhoz Morvay Zsolt Levente, valamint a hármójuk által tulajdonolt Kassák59 Ingatlankezelő Kft.

A Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. egyik, árverezés alá került objektuma. Fotó: Elektronikus Értékesítési RendszerA Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. egyik, árverezés alá került objektuma. Fotó: Elektronikus Értékesítési Rendszer

A Synergy mellett 2012 májusától az Audit Consulting Könyvvizsgáló Kft. jelent meg a Magyar Ingatlanhitel kisebbségi tulajdonosaként, amely szintén Ujváriék érdekeltségébe tartozott.

Elindulását és a felügyeleti működési engedély megszerzését követően a Magyar Ingatlanhitel neve még hosszú évekig nem tűnt fel, az első említés a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009 novemberi döntéséből való. Abból, amelyben a GVH elmeszelt egy PBB Credit Kft. nevű céget a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. Az indoklás szerint a Budapesti Piac újságban 2008. szeptember 24-étől – tehát közvetlenül a pénzügyi válság kitörését követő napoktól – 2009. május 20-áig, valamint az Express hirdetési újságban 2008. december 8. és 2009. március 5. között 1, 2, illetve 3 napon belül elérhető gyorshiteleket ígért, ám azt nem folyósította. A kínálatban többek között a Magyar Ingatlanhitel gyorshitelei is szerepeltek.

Nem sokkal később derült fény arra, hogy a Magyar Ingatlanhitel egyike volt annak a 12, jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozásnak, amelyekkel szemben a 2013 októberéig létező – akkor a jogköreit az MNB-be beolvadva a jegybanknak átadott – Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 tavaszán közérdekű keresetet nyújtott be. Méghozzá az előző évben elvégzett vizsgálatai alapján, amelyeket azért indított, mivel felmerült a gyanú: egyes társaságok, így a Magyar Ingatlanhitel is, eleve azért adnak lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhessék az adósok ingatlanait. 

A PSZÁF szerint a 12 érintett intézmény többsége súlyosan megsértette a fogyasztói érdekeket, több esetben a jogszabályok áthágásával, más esetekben – még ha a jog betűjét szó szerint értelmezve be is tartotta – egyéb, az ügyfél érdekével ellentétes eljárásaival. 

Emellett rendkívül jelentős kockázatokkal működtek. Ezt mutatja a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet által indított per is, amelyben a bíróság a Magyar Ingatlanhitel általános szerződési feltételeinek több pontját is tisztességtelennek találta, mondván, a cég gyengébb hitelbírálati szempontokat alkalmazott, és sokkal nagyobb arányban voltak nem-teljesítő hitelek a portfóliójában. Csak viszonyításképpen: a felügyelet által elmarasztalt cégek által már felmondott hitelszerződések aránya a teljes állományukhoz képest 2009 őszén közel 14 százalékos volt, miközben a kereskedelmi bankoknál még a nem teljesítő (90 napon túli késedelembe esett, de felmondás előtt még esetleg másképp is rendezhető) jelzáloghitelek aránya is mindössze 4,6 százalék volt ugyanabban az időpontban.

E tucat társaság több esetben olyan partnerekkel működött együtt, amelyekkel szemben a felügyelet feljelentést tett és eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól. E pénzügyi vállalkozások ugyanis magánkölcsönökkel terhelt ingatlanok kiváltásához is nyújtottak hitelt. A magánkölcsönzőket e piaci szereplők belső ellenőrzése nem szűrte ki, sőt egy esetben a jogosulatlan pénzkölcsön-nyújtásban segédkező ügyvéd látta el az egyik pénzügyi vállalkozás jogi képviseletét.

Többszöri elmarasztaló határozat és bírságolás után az MNB végül 2014. október 30-án vonta vissza a Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, valamint pénzügyi szolgáltatás közvetítésére jogosító engedélyét. Egyidejűleg kezdeményezte a pénzügyi vállalkozás felszámolását, és a PSFN felszámolóként történő kirendelését. Ez az eljárás húzódott hat és fél évig, melyet követően a napokban törölték a társaságot a cégjegyzékből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.