2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ráfázott az Aldi, mert minden alkoholt vásárlónak rögzítette a születési dátumát.

A vásárlók születési dátumának rögzítése jogsértésnek minősül, sőt, még 180 napig tárolták is az adatokat. Ugyanis még tavaly nyáron történt, hogy az Aldiban akkor is elkérték a személyi igazolványát az embereknek alkoholvásárlásnál, ha egyértelmű volt, hogy elmúltak 18 évesek. 

Az áruházlánc nem is tagadta a gyakorlatot: mint kiderült, a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján”. Ezt azzal indokolták, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni.

A jószándék félrement. Fotó: Depositphotos
A jószándék félrement. Fotó: Depositphotos

Csakhogy miután egy MSZP-s képviselő, Tóth Bertalan rákérdezett arra, hogy jogszerű-e azt, amit az Aldi csinál, fogyasztóvédelmi vizsgálat indult az ügyben - írja a hvg.hu. 

Sőt ahogy az a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2022-es évi beszámolójából kiderül, többen tettek adatvédelmi panaszt is az ügyben. Volt olyan bejelentő, aki hiába kért adatkezelési tájékoztatót arról, hogy az üzlet milyen jogalapon akarja rögzíteni a születési dátumát, nem kapott.

A NAIH hivatalból indított eljárását, amelyből kiderült, hogy nemcsak a vásárló életkorának kiszámítására használta fel az Aldi a születési dátumok rögzítését. Ezeket az adatokat a naplófájlok részeként 180 napig tárolták, és így az üzletlánc adatfeldolgozói is hozzájuk férhettek.

Ez alapján adatvédelmi jogsértésnek minősült az Aldi gyakorlata a NAHIH szerint. Emiatt 95 milló forint adatvédelmi bírság megfizetésére, illetve az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlata felülvizsgálatára és az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére kötelezték az üzletláncot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!